Stiri de ultima ora

Este ia tradiţională un element de identitate naţională? O dezbatere la Adevărul LIVE, de la ora 12.00

Este ia tradiţională un element de identitate naţională? O dezbatere la Adevărul LIVE, de la ora 12.00
Cultura
Celebrul tablou al lui Matisse, reprezentând o tânără purtând o ie tradiţională românească

Care sunt elementele care ar trebui să ne reprezinte identitatea românească? Este ia tradiţională unul dintre acestea? La aceste întrebări va răspunde Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea mişcării "La Blouse Roumaine", la Adevărul Live, de la ora 12.00.

Ia românească l-a inspirat pe celebrul pictor Henri Matisse, a fost adusă pe podiumul modei internaţionale de Yves Saint-Laurent şi a făcut istorie cu Regina Maria, cea care avea să poarte tradiţionala bluză în fotografiile pe care şi le-a făcut, dar care a şi adaptat portul popular la rigorile şi eticheta unei case regale.

Ia a atins celebritatea în lumea artei în lucrarea "La Blouse Roumaine" a lui Henri Matisse, dar şi în "Le Reve (Visul)" — pictură ce ilustrează o femeie în ie dormind, ce are ca mesaj reveria unei lumi a păcii, într-un context istoric conflictual.

"Ia a devenit un fashion icon datorită designerilor străini, iar studiile lor indică faptul că ia este dorită aşa cum e. În colecţiile internaţionale nu prea a fost modificată. Problema este la noi. Noi fugim de imaginea ei tradiţională, nu străinii. Noi nu avem în ţară niciun soi de instituţie mare care să dea unui tânăr designer sau unui designer informaţia necesară pentru a construi o colecţie de modă inspirată de textilele tradiţionale. Nu poţi să lucrezi doar cu studii etnografice când tu ai de-a face cu o industrie globală unde miza culturală e imensă", susţine Andreea Tănăsescu.

În prezent, în fiecare an, pe 24 iunie, de Sânziene, tot mai multe femei din România şi din lumea întreagă îmbracă simbolic o ie tradiţională, pentru a marca Ziua Internaţională a Iei, o iniţiativă care a aparţinut Andreei Tănăsescu (foto sus), creatoarea mişcării online "La Blouse Roumaine". 

Tot ea a lansat "Săptămâna Brâncuşi (în jurul datei de 19 februarie) şi "România 10", un proiect inspirat de nota 10 a Nadiei Comaneci de la Montreal, prin care şi-a propus să sprijine excelenţa românească şi sportul la copiii şi tineri.

Andreea Tănăsescu se va afla în studioul Adevărul LIVE, de la ora 12.00, şi va vorbi despre proiectele sale, dar şi despre ia tradiţională ca element de identitate românească.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus