Stiri de ultima ora

Elveţienii de la „Lanterna magică“ recomandă „Viaţa mea de dovlecel“ VIDEO

Elveţienii de la „Lanterna magică“ recomandă „Viaţa mea de dovlecel“ VIDEO
Cultura
Filmul elveţian „Viaţa mea de dovlecel“, propunerea Ţării Cantoanelor la Premiile Oscar, va rula luni, 28 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu, de la ora 19.00. Elveţienii care-au adus „Filme pentru liceeni“ îl recomandă călduros.

Proiectul „Filme pentru liceeni“ s-a încheiat, angrenând 15.000 de tineri şi profesori interesaţi de educaţia cinematografică, dar ecourile şi învăţămintele rămân. Vă prezentăm un interviu în exclusivitate cu organizatorii elveţieni de la asociaţia „Lanterna magică“, Raphaëlle Pralong et Raphaël Chevalley, oferit de Asociaţia Macondo, partenerii din România ai proiectului.

Cât de important este pentru voi să colaboraţi cu alte ONG-uri specializate în educaţie cinematografică din alte ţări?

Călătoriile şi întâlnirile cu profesionişti din domeniul culturii si al educatiei, precum si cu partenerii lor oficiali ne permit pe de-o parte sa cunoastem expertiza lor pedagogica si sa ne insusim/sa extragem practici si idei, iar pe de alta parte să ne extindem reţeaua noastră, cu scopul de a participa împreună la promovarea culturii cinematografice si a educaţiei prin film în Europa şi în întreaga lume.

Cum i-aţi descrie pe profesorii şi studenţii din România care-au fost implicaţi în „Filme pentru liceeni“?

În timpul vizitei noastre la Bucureşti, in urma workshop-urilor şi a conferinţei, am putut aprecia interesul cadrelor didactice în ceea ce priveşte conştientizarea şi sensiblizarea publicului tânăr făţă de audiovizual. Am fost foarte bucuroşi de entuziasmul lor pentru proiectul Filme pentru Liceeni şi faţă de metodele şi materialele de curs pe care le-am prezentat. De asemenea, am fost uimiţi de cât de mic este spaţiul de manevră al profesorilor pentru a preda cursuri în afara curriculei impuse sau de a-i aduce la cinema să participe cu scoala la vizionari care oferă un sport pegagogic şi discuţii la final de proiecţii.

Fără ezitare «Ma vie de courgette/ Viaţa mea de dovlecel» de Claude Barras, prezent anul acesta în secţiunea Quinzaine des réalisateurs la Cannes, şi care va reprezenta în curând Elveţia la premiile Oscar pentru cel mai bun film străin - este chiar al doilea lung-metraj în stop-motion din mica noastră ţară.

Făcut în întregime manual şi filmat îmagine după imagine, e povestea unui băieţel curajos plasat într-un cămin pentru copii cu probleme, care trece peste nefericire cu ajutorul prieteniei şi dragostei. Este o odă magnifică adusă copilăriei şi capacităţii de adaptare, de descoperit la orice varsta, cu lacrimi în ochi şi zâmbetul pe buze… mai ales ca va iesi in cinema in Romania.

Anul trecut aţi luat parte la conferinţa de deschidere pentru „Filme pentru liceeni“. Cum a fost în România?

La conferinţa din România unde s-au reunit profesionişti din domeniul culturii şi educaţiei,cât şi reprezentanţi oficiali ai şcolilor şi universităţilor, am fost uimiti să obervăm o divergenţă de opinii uimitoare. Noi consideram ca este extrem de important sa constientizam importanta educatiei audiovizuale: intr-un moment in care este foarte dificl, mai ales pentru tineri, sa separe adevarul de fals si sa fie constienti de metodele de manipulare ale continutului audiovizual pe care il vad si revad de milioane de ori, este important de a oferi copiilor si adolescentilor mijloacele necesare cu ajutorul carora acestia sa fie capabili sa adopte o atitudine critica si o optica in relatie cu imagine in sens larg, explicandu-le ca intotdeauna este folosita o regie. Mai mult ca niciodata, consumul de imagine si comunicarea in imagini au devenit activitatile principale ale copiilor si a tinerilor care isi construiesc prea devreme o identitate bazata pe aceste imagini. Este necesar/crucial sa ii incurajam sa se pregateasca pentru a deveni nu doar consumatori avizat, dar si actori activi in ceea ce priveste noile metode de comunicare si noile tehnologii.

Cum selectaţi filmele pe care le folosiţi în proiectele voastre de educaţie cinematografică?

In cadrul cursurilor concepute pentru projectul Filme pentru Liceeni, am ales, impreuna cu partenerii romani sa lucram cu extrase de film relevante pentru limbajul cinematografic si evolutia sa. Ilustrarea prin exemplu prezinta interesul de a putea memoriza foarte usor si in acelasi timp de a aborda intr-un scurt timp, notiuni atat de complexe care nu solicita o explicatie prea complicata. Un extras scurt poate fi suficient pentru a evidentia in acelasi timp un moment din istorie si un tip de limbaj prin felul in care acesta este gandit in termeni de regie si estetica.

Cum pot ajuta filmele procesul de dezvoltare a copiilor?

Având în vedere multiplicarea surselor de informare, a informaţiilor şi a suporturilor de comunicare, este important să recurgem la imagine ca mediu, pentru a permite cat mai multor tineri, pe de o parte sa poata identifica si sa isi poata înţelege emoţiile, iar pe de altă parte pentru a descoperi într-un context favorabil alteritatea şi lumea. Decoperind cinematografia într-un context de socializare, care invită la dezbateri şi printr-un concept educaţional, copiii şi adolescenţii sunt puşi în faţa unor reflecţii şi auto-judecăţi, dar sunt înclinaţi să-şi dezvolte şi capacităţi de integrare în societate şi în rândul colegilor. În mod similar, sunt invitaţi să redeschidă dialogul dintre generaţii, care se regaseste mai este mai mult într-o societate in curs de imbatranire.

Ce filme româneşti aţi vizionat? Cum aţi descrie cinemaul românesc? L-aţi include în proiectele voastre?

Programul Filme pentru liceeni include o parte dedicată special cinema-ului românesc recent şi vitalităţii sale, folosind scurte ilustrări din filme precum A fost sau n-a fost de Corneliu Porumboiu, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii de Cătălin Mitulescu, Povestiri din epoca de aur sau 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile de Cristian Mungiu. În echipa noastră, se întâmplă des să lucrăm cu filme româneşti actuale, mai ales că sunt bine reprezentate la festivalurile internaţionale şi sunt distribuite în toată Europa.

Chiar de curând am organizat, de exemplu, un festival cu un juriu al tinerilor, fiind propus, printre altele, Un etaj mai jos de Radu Muntean. Iar recent, am putut aprecia în sălile de cinema calitatea excepţională a filmului Sieranevada de Cristi Puiu, un nou exemplu al talentului deosebit al cineaştilor români de a insufla un suspans de un tip inedit, redand realitatea cotidiană în timp real şi într-o mainieră universală, prin intermediul planurilor secvenţă virtuos filmate si care dau dovada de o umanitate rară.

Care credeţi că este viitorul cinemaului şi al educaţiei audiovizuale?

Noi vedem în toate poiectele noastre pe care le dezvoltam in paralel că există o acută nevoie de educaţie vizuală, deci o mare nevoie pentru desfăşurarea de activităţi educative în acest sens, pentru copii şi adolescenţi. Este cazul în toate cele zece ţări în care suntem prezenţi. În viitor, noi credem că importanţa educaţiei vizuale va capata şi mai multă putere, întrucât mijloacele, suporturile şi conţinuturile transmise audiovizual se multiplică cu o mare viteză. Pariul nostru este de a fi pro-activi pentru a sensibiliza si a preveni mai mult decat a se implica intr-o activitate de vindecare cu intarziere a relelor :p cauzate cu privire la consumului de audiovizual.

Ce sfat aveţi pentru profesorii şi părinţii care sunt interesaţi în educaţia cinematografică, dar nu au acces la acest tip de programe?

Pentru grupa de vârstă 6-12 ani, ei pot să ia contact cu noi, cei de la Lanterna Magică, pentru a organiza mai apoi la ei în localitate un club de cinema, sau chiar cu cine-club pentru adolescenţi. Le putem furniza voluntar un sprijin precis şi materiale didactice adptate unei educaţii cinematografice de calitate. De asemenea, resursele Filme pentru liceeni pot fi accesate gratuit, pe platforma proiectului sau contactând Asociaţia Macondo.

15.000 de participanţi au păşit pe covorul roşu la "Filme pentru liceeni"

Pe covorul roşu al proiectului "Filme pentru liceeni" au păşit peste 14.000 de liceeni şi 700 de profesori din România în anul şcolar 2015-2016. În cadrul proiectului au avut loc 161 evenimente în oraşele Bucureşti, Slobozia, Giurgiu, Caracal, Slatina, Râşnov, Topliţa, Moineşti, Râmnicu Vâlcea, Timişoara, Târgovişte, Moreni, Corabia şi Focşani. 90 de licee din ţară au ales să schimbe catalogul tradiţional cu catalogul filmelor bune.  Colaborarea strânsă între echipa Asociaţiei Culturale Macondo şi cadrele didactice se datorează dorinţei comune de a oferi o educaţie nonformală de calitate elevilor.

Şase filme însoţite de dezbateri despre tematicile sociale şi cinematografice au fost urmărite de elevii participanţi pe parcursul unui an şcolar: „Keep rollin /Nu te opri” (r. Stefan Hillebrand şi Oliver Paulus 2003), „Keeper” (r. Guillaume Senez, 2015), „Mustang” (r. Deniz Gamze Ergüven, 2015),  „La vie en grand” (r. Mathieu Vadepied, 2015), animaţia  „The Boy and the Beast" (r. Mamoru Hosoda, 2015) şi „Louder than Bombs” (r. Joachim Trier, 2015). De asemenea, cei implicaţi au avut ocazia să dezbată despre aceste filme cu criticii de film Florin Barbu, Ileana Bîrsan, Iulia Voicu, Andreea Mihalcea, Gabriela Filippi şi actriţa Carmen Lopăzan. Discuţiile au traversat subiecte diverse şi de impact, precum combaterea discriminării persoanelor cu dizabilităţi, planificarea familială, egalitatea şi stereotipurile de gen, inegalităţi de şanse, diferenţe culturale şi comunicarea cu familia.

În paralel, profesorii au aprofundat la clasă teme de educaţie cinematografică: „Scurtă introducere în istoria cinemalui”, „Genurile de film”, „De la documentar la ficţiune”, „Actorul de film”, „Cinema la Feminin” (despre reprezentarea şi imaginea femeilor în cinema), „Planeta cinema” (despre diversitatea culturală a cinematografiei), „Animaţia”, „Limbajul cinematografic”.

Întrucât educaţia prin film este încă un domeniu nou pentru şcolile din România, potenţialul ei a fost explorat de 50 de cadre didactice care au participat la 6 workshop-uri pe parcursul anului şcolar. Astfel, cadrele didactice au dezvoltat competenţe legate de cum se pot utiliza filmele ca suport educaţional, dar şi noţiuni despre arta cinematografică, de la istoria filmului până la limbajul cinematografic.

Câteva ecouri...

Gabriela Spiridon, elevă la Colegiul Naţional ”Ion Minulescu” din Slatina a trimis către echipa proiectului un mesaj emoţionant: ” A fost o experienţă mai mult decât plăcută să văd ceva cu totul diferit de filmele cu care mă obişnuisem.

Chiar consider că iniţiativa de a aduce în rândul liceenilor filme bune pentru cultura noastră spirituală este una nu doar bună, ci foarte bună. Liceenilor trebuie să li se lărgească orizonturile şi prin filme acest lucru se poate realiza cu mult mai eficient decât prin lecţii predate la şcoală. Sper ca proiectul Filme pentru Liceeni să continue, ajutându-ne astfel să percepem mai bine lumea în care trăim.”

”Este o oportunitate de a-şi forma o cultură în domeniu şi de a afla câteva repere ale artei filmului, pe care cu greu le pot găsi sintetizate în acest mod didactic şi profesionist din alte surse” a menţionat o profesoară din Bucureşti.

”Liceenii au avut ocazia sa descopere filme excelente, apreciate atât de critici cât şi de public, filme care altfel nu ar fi ajuns in Romania. Am incercat sa-i expunem pe tinerii spectatori unor filme ce recurg la subiecte şi tehnici care sa ii provoace la gandire, care sa nu ii lase indiferenti, sa le starneasca curiozitatea de a se informa în continuare şi să-i determine să participe la dialog si sa iasa din zona de confort. Numărul profesorilor interesaţi de program a depăşit aşteptările, la fel ca şi implicarea lor în lucrul cu elevii la clasă. Suntem impresionaţi şi recunoscători. De acum, ei vor putea continua programul şi cu generaţiile viitoare, filmele din proiect începând deja să se bucure a o a doua vizionare în anumite licee, în sălile de clasă sau extraşcolar, în cadrul unor cinecluburi.  ” Diana Cercel, project manager Filme pentru Liceeni

Despre organizatori:

Înfiinţată în 2007,  Asociaţia Culturală Macondo deţine o experienţă considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar şi în distribuţia de filme de artă pe piaţa din România.

Lanterna Magică este un club internaţional de cinema pentru copii, fondat în Elveţia, cu o existenţă de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generaţii în studiul culturii cinematografice şi în oferirea de instrumente pentru a înţelege imaginile cu care ei interacţionează zi de zi.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Articole similare :
comments powered by Disqus