Stiri de ultima ora

Ed Sheeran, nominalizat alături de artiști grime, pe lista scurtă de la Mercury Prize 2017

Ed Sheeran, nominalizat alături de artiști grime, pe lista scurtă de la Mercury Prize 2017
Cultura
Cântărețul Ed Sheeran a primit joi prima lui nominalizare la Mercury Prize, o recunoaștere a succesului deosebit de care s-a bucurat în topuri cel de-al treilea album de studio al său, intitulat "÷ (Divide)", informează BBC.

Starul britanic va avea parte însă de o concurență acerbă din partea a doi reprezentanți ai stilului grime, Stormzy și J Hus, și a rapperului Loyle Carner, care au fost nominalizați fiecare pentru albumele lor de debut.

În 2016, rapperul Skepta a câștigat Mercury Prize, un trofeu însoțit de un cec în valoare de 25.000 de lire sterline, învingându-l pe favoritul caselor de pariuri, regretatul David Bowie.

Doi foști câștigători ai premiului Mercury, trupele The xx și Alt-J, se află și ele pe lista scurtă a nominalizărilor din acest an, ce cuprinde 12 artiști.

Casele de pariuri au anunțat deja favoriții la trofeul din 2017, Sampha și Stormzy, fapt care îl plasează pe Ed Sheeran într-o postură mai puțin obișnuită pentru un star de calibrul său.

Nominalizarea lui Ed Sheeran reprezintă totuși un fapt remarcabil, deoarece Mercury Prize este atribuit foarte rar unui artist pop din mainstream.

În ultimii ani, albume celebre precum "25" al cântăreței Adele și "In the Lonely Hour" al cântărețului Sam Smith au fost ignorate de juriul acestui trofeu, care dorește să recompenseze stiluri muzicale noi și mai puțin apreciate de publicul larg.

Totuși, dominația în topuri a lui Ed Sheeran a fost greu de ignorat. După lansarea albumului "÷ (Divide)", toate cele 16 piese de pe acest material discografic au reușit să pătrundă în Top 40.

Albumul s-a vândut în 2,06 milioane de copii în Marea Britanie, devenind cel mai bine vândut material discografic al anului.

Lista scurtă a artiștilor nominalizați la Mercury Prize 2017 este alcătuită din: Alt-J ("Relaxer"), Blossoms ("Blossoms"), Dinosaur ("Together, As One"),Ed Sheeran ("÷ (Divide)"), Glass Animals ("How To Be A Human Being"), J Hus ("Common Sense"),Kate Tempest "Let Them Eat Chaos"), Loyle Carner ("Yesterday s Gone"), Sampha ("Process"), Stormzy ("Gang Signs and Prayer"), The Big Moon ("Love in the 4th Dimension"), The xx ("I See You").

Selecția a fost realizată de un juriu alcătuit din cântăreții Marcus Mumford și Jessie Ware, prezentatoarea de radio Clara Amfo și muzicianul de jazz Jamie Cullum.

Câștigătorul Mercury Prize pe 2017 va fi anunțat în cadrul unui concert de gală ce va avea loc la Eventim Apollo din Londra, pe 14 septembrie.

Organizatorii din 2017 au renunțat la o regulă controversată, ce prevedea eliminarea a șase albume de pe lista scurtă în debutul ceremoniei de anul trecut.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus