Stiri de ultima ora

Dorina Chiriac va fi Micul Prinţ la Teatrul de Comedie

Dorina Chiriac va fi Micul Prinţ la Teatrul de Comedie
Cultura
Dorina Chiriac (Micul Prinţ) şi Alex Bogdan (aviatorul)     FOTOGRAFII: Mircea Cantor / Teatrul de Comedie

Pe scena Teatrului de Comedie vor da viaţă poveştii lui Antoine de Saint-Exupéry:  Dorina Chiriac, Bogdan Cotleţ, Valentin Teodosiu, Eugen Racoţi, Alexandru Bogdan, Dan Rădulescu, Lucian Ionescu, Alexandru Turcu, Sara Chifor, Miral Solcanu, Tudor Roşu, Vlad Bazgă.

Micul Prinţ şi-a depăşit condiţia de basm pentru copii şi intră într-o zonă filosofică, metafizică  mult mai profundă. (Alexandru Dabija)

Alexandru Dabija (n. 1955, Piatra-Neamţ) este unul dintre cei mai importanţi regizori români ai momentului. A fost repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ unde a debutat în 1976, cu spectacolul „Un nou mod de a plăti vechile datorii” de Philip Massinger. Acest spectacol i-a adus premiul pentru cel mai bun regizor al anului. În cei 40 de ani de carieră a montat în întreaga ţară, atât texte clasice cât şi contemporane, spectacolele sale fiind apreciate de public dar şi de critica de specialitate, bucurându-se de numeroase premii. Începând cu anul 1991 este regizor al Teatrului Odeon din Bucureşti şi a fost director al teatrului între 1991-1994 şi 1996-2002. În 1995 a primit premiul UNITER „Cel mai bun spectacol” pentru Orfanul Zhao, iar în 2010 a primit Premiul Uniter „Cea mai bună regie” pentru spectacolul Pyramus &Thisbe 4 You. În 2014 i-a fost dedicată secţiunea Personalităţi notorii ale teatrului românesc , inaugurată în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Scenice — Bienala Teatrului Eugene Ionesco (BITEI) de la Chişinău.

Mircea Cantor (n.1977, Oradea; în prezent trăieşte şi lucrează la Paris) este unul dintre cei mai apreciaţi artişti contemporani din lume. A plecat din ţară în 1999, iar cinci ani mai târziu a obţinut premiul Fundatiei Paul Ricard, cel mai important premiu acordat tinerilor artişti francezi. In 2011 a câstigat prestigiosul Premiu Marcel Duchamp, ocazie cu care punctează o amplă expoziţie personală în Centrul Pompidou, Paris. În instalaţiile, filmele sau obiectele sale abordează teme insiprate din real, pe care le impregnează de poetic, păstrând în acelaşi timp o privire lucidă, uneori critică asupra subiectelor. Imprevizibilul, incertitudinea, aspecte legate de artizanat, sunt tot atâtea direcţii ce sunt chestionate prin prisma experimentului ce poate avea loc într-o expoziţie de a lui, şi care ne pun în raport cu diferite câmpuri ale cunoaşterii, diferite perspective, energii.

Lucrările lui Cantor se află în importante colecţii de artă precum MoMA New York, Centre Pompidou - Paris; Rennie Collection-Vancouver, Canada; Philadelphia Art Museum; Walker Art Center - Mineapolis; Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía - Madrid; MNAC - Bucureşti. Colaborarea cu Alexandru Dabija este o premieră în cariera sa, fiind prima scenografie pe care acesta o semnează. Spectacolul „Micul prinţ” poartă semnătura inconfundabilă a universului plastic imaginat de Mircea Cantor.

Avem nevoie de Micul Prinţ pentru a ne aminti lucruri pe care e păcat că le uităm. (Ada Milea)

Ada Milea s-a născut în 5 august 1975 la Târgu- Mureş. A absolvit Liceul Liviu Rebreanu din Bistriţa (Jud. Bistriţa-Năsăud) profilul fizică-chimie, iar mai târziu - Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş, secţia Actorie, cu rolul „Doamna Quickly" din „Nevestele vesele din Windsor" de William Shakespeare. A fost actriţă la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, apoi a devenit artist independent. A realizat coloana sonoră pentru numeroase spectacole de teatru. „Micul prinţ” îi aduce în palmares încă o colaborare cu regizorul Alexandru Dabija.

„Nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi.”
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus