Stiri de ultima ora

Documentarul românesc Acasă , premiat pentru imagine: Minari şi Boys State , marii câştigători

Documentarul românesc  Acasă , premiat pentru imagine:  Minari  şi  Boys State , marii câştigători
Cultura
Documentarul românesc ”Acasă”, de Radu Ciorniciuc, a fost premiat la festivalul Sundance pentru imaginea semnată de regizor împreună cu Mircea Topoleanu. Lungmetrajul parţial autobiografic ”Minari”, regizat de cineastul de origine coreeană Lee Isaac Chung, şi documentarul american ”Boys State” au fost desemnate marile câştigătoare ale festivalului, potrivit news.ro.

”Acasă” a fost prima producţie românească selectată în competiţia de documentare din festival.

Filmul spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcăreşti, devenind primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit aventura prin care a trecut familia Enache: de la o viaţă în armonie cu natura la traiul plin de provocări din Capitală. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizaţiei, încercând să păstreze în acelaşi timp legătura cu natura şi armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume şi felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare.

În festival a fost prezentat, în afara competiţiei, şi documentarul ”colectiv” al lui Alexander Nanau.

Documentare despre Natalie Wood şi Taylor Swift au făcut parte din lineup-ul de peste 110 titluri al festivalului.

Anul acesta, dintre cei 65 de regizori selectaţi în cele patru competiţii (U.S. Dramatic, U.S. Documentary, World Cinema Dramatic, World Cinema Documentary) 46% sunt femei, 38% persoane de culoare şi 12% identificaţi LGBT.

Sundance Film Festival a fost fondat de actorul Robert Redford în anul 1978, cu scopul declarat de a susţine iniţiativele artiştilor independenţi care promovează o viziune nouă asupra cinematografiei, mass-media, live performance, muzicii şi tehnologiei.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus