Stiri de ultima ora

Dezbatere la Ateneul Român cu tema: ”Elitele intelectuale ale Europei de Est“

Dezbatere la Ateneul Român cu tema: ”Elitele intelectuale ale Europei de Est“
Cultura
Azi, începând cu ora 18.30, Ateneul Român va găzdui dezbaterea  „Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa anticomunistă la integrarea euroatlantică“, sub forma unui dialog între Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României (1996-2000), şi  Vytautas Landsbergis, primul preşedinte democrat al Lituaniei.

Vytautas Landsbergis este fondatorul Mişcării Sajudis pentru Independenţa Lituaniei din fosta URSS, care a jucat un rol crucial în confruntările dintre  militanţii pentru independenţa Lituaniei şi trupele de represiune ale KGB-ului pentru ocuparea televiziunii naţionale din Vilnius. A fost preşedintele Parlamentului Lituaniei în 1996–2000 şi membru al Parlamentului European în  2004-2009. 

El este profesor la Conservatorul de Muzică din Vilnius. Tot miercuri, la ora 11.00, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti îi va oferi profesorului Landsbergis titlul de Doctor Honoris Causa.  Majestatea Sa Regele Mihai va oferi Marea Cruce a Ordinului Coroana României lui Vytautas Landsbergis în cadrul unei ceremonii organizate la Castelul Peleş, pe 25 iunie. 
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus