Stiri de ultima ora

De ce s-au cântat manele la Gala Premiilor Gopo. Producătorul Ada Solomon: „A comenta atât de vehement mi se pare ipocrit şi puţin ridicol”

De ce s-au cântat manele la Gala Premiilor Gopo. Producătorul Ada Solomon: „A comenta atât de vehement mi se pare ipocrit şi puţin ridicol”
Cultura
Marţi seară, în cadrul Galei Premiilor Gopo, a fost prezentat un moment în care trupa lui Dan Bursuc, Kana Jambe, a cântat manele, fiind criticat de mai multe personalităţi din lumea teatrului şi filmului. Prestaţia Kana Jambe a întregit un moment, înainte de urcarea trupei pe scenă, fiind proiectat sketch-ul ”Romanian Rhapsody”. Producătorul de film Ada Solomon a comentat pentru „Adevărul”, momentul, precum şi valul de reacţii negative.

Organizatorii  Galei au explicat că şi-au dorit ca Gala din acest an „să fie o pledoarie pentru diversitate, acceptare şi toleranţă”, punctând că secvenţa din „Soldaţii.Poveste din Ferentari”, legată de şcoala lui Dan Bursuc, i-a convins că prezenţa trupei Kana Jambe ar continua „firesc demersul regizoarei filmului”. 

„Momentele artistice şi parodiile din cadrul Galei Premiilor Gopo reflectă de obicei contexte social-politice sau au legatură cu poveştile de viaţă sau temele filmelor nominalizate.

În acest caz, invitaţia adresată trupei Kana Jambe este, evident, legată de tema filmului “Soldaţii. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, premiat aseară cu Premiul pentru Debut. Este un film extrem de curajos, care a arătat spectatorilor realităţi incomode dintr-o zonă social total ignorată de cinematografia romană până atunci. 

Povestea personajului principal, un antropolog care se mută în Ferentari pentru a-şi scrie lucrarea de doctorat despre manele, faptul că în film există o secvenţă legată de şcoala lui Dan Bursuc, ne-au convins că prezenţa trupei Kana Jambe la Gopo nu ar veni, în fapt, decît să continue firesc demersul regizoarei filmului Soldaţii. Să evităm marginalizarea, să încercăm să nu tratăm nişte artişti cu prejudecăţi doar pentru faptul că interpretează un gen muzical pe care mulţi nu-l agreează. Ne-am dorit ca Gala Gopo din acest an să fie o pledoarie pentru diversitate, acceptare şi toleranţă.", declară organizatorii evenimentului.

Înaintea momentului trupei Kana Jambe, a fost proiectat un sketch în care a fost parodiat filmul ”Bohemian Rhapsody”.  În ”Romanian Rhapsody”, protagonistul poartă acelaşi maiou alb şi o banderolă pe braţ, similar imaginii lui Freddie Mercury, interpretat de Rami Malek, şi intră într-o trupă de manele rămasă fără solist. 

Majoritatea sketch-urilor proiectat la Gală s-au bazat pe filmele aflate în competiţie, sau pe personaje ale acestora. Astfel, au fost proiectate parodii pornind de la „Moromeţii 2”, sau „Pororoca”. Momentul Kana Jambe a venit ca o completare după sketch-ul ”Romanian Rhapsody”, prezenţa trupei lui Dan Bursuc fiind o trimitere la filmul care a câştigat premiul pentru Cel mai bun debut, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, în regia Ivanei Mladenovic. 

Ada Solomon: Mi se pare o reacţie absolut ipocrită”

Contactată de „Adevărul”, producătorul de film Ada Solomon (foto:jos) s-a declarat surprinsă de lipsa acută de umor a anumitor oameni de cultură, „având în vedere că vorbim de o parodie în legătură cu unul dintre filmele importante din parlamersul anului trecut. E vorba de <>".  Aceasta a enumerat şi câteva momente din cadrul Galei care ar fi trebuit să provoace reacţii şi care, din nefericire, nu au fost luate în seamă. Printre acestea se numără un schimb de replici dintre Istvan Teglas (actor maghiar-n.r.) şi Alina Şerban (actriţă romă- n.r.) care, veniţi pe scenă pentru a decerna un premiu, au avut un schimb de replici comic, referitor la rolurile care sunt date în funcţie de etnie.

„Mi se pare o reacţie aboslut ipocrită de fapt, având în vedere că vorbim de diversitate atât de mult, vorbim despre diversitate în cinematografia românească, vorbim despre filme de artă versus filme de public. Ce mi se pare cel mai amuzant în toată povestea este că primele reacţii, sau poate cele mai notabile, vin de la artişti care apar în nişte spectacole aşa-numite de teatru, itinerante, făcute în scop declarat de public şi sunt o versiune teatrală, dacă vreţi, comparativ egală cu manelele la nivel de populism şi de atragere a unui public de masă, către divertisment.

Mai mult decât atât, mă surprinde din partea unor oameni de cultură această lipsă acută de umor, având în vedere că vorbim de o parodie în legătură cu unul dintre filmele importante din palmaresul anului treecut, e vorba de <>, cu Freddie Miercury şi maioul lui celebru, adică toate micile lucruri care erau inserate acolo, ele aveau sens şi erau gândite într-o anumită conjunctură. Nu erau puse doar de dragul de a şoca sau doar de a întina marea scenă a Teatrului Naţional. Plus că oamenii ăia sunt nişte profesionişti. Sigur, eşti liber să îţi placă sau să nu îţi placă, să asculţi în mod frecvent sau să n-asculţi niciodată, dar a comenta atât de vehement, mi se pare în primul rând ipocrit, şi în al doilea rând, puţin ridicol.. Că relaţionarea era făcută cu <>, cu Freddie Miercury şi maioul lui celebru. Adică toate micile lucurri care erau inserate acolo, ele aveau sens şi erau gândite într-o anumită conjunctură. Nu erau puse doar de dragul de a şoca sau doar de a întina marea scenă a Teatrului Naţional. 

Plus că oamenii ăia sunt nişte profesionişti. Sigur, eşti liber să îţi placă sau să nu îţi placă, să asculţi în mod frecvent sau să n-asculţi niciodată, dar a comenta atât de vehement mi se pare în primul rând ipocrit, şi în al doilea rând, puţin ridicol.

Nu mi se pare nici măcar firesc că asta a lansat o asemenea reacţie în timp ce schimbul de replici dintre Istvan Teglas şi Alina Şerban nu a primit niciun fel de replică, nu mi se pare normal că apelul pe care l-a făcut Vivi Drăgan Vasile legat de casa memorială a lui Marin Preda, n-a stârnit niciun fel de valuri, că lipsa reprezentanţilor ministerului culturii şi a autorităţilor de la acest moment foarte important într-adevăr în breasla culturală, nu numai cinematografică, n-a mai surprins pe nimeni, că lipsa cinematografelor şi această poveste care ne afectează foarte tare, nici ea nu mai stârneşte niciun fel de reacţie din partea marilor artişti. În schimb sunt deranjaţi de o parodie şi de o prezenţă de tipul ăsta.

Mă gândesc retrospectiv, îmi aduc aminte că închirierera Teatrului Naţional pentru un concert Fuego e potrivită, în schimb, un moment, încă o dată, parodic, şi în legătură cu unul dintre laureaţii premiilor de ieri seară, este scandalos. De ce? Scandaloasă erea prezenţa şi lui Vasile Pavel Digudai, nominalizat pentru cel mai bun actor, poate scandaloasă era şi prezenţa Alinei Şerban pe scenă”, a transmis Ada Solomon. 

Kana Jambe, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti (Captură foto: Libertatea.ro) 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus