Stiri de ultima ora

Dan Pița, despre "Kyra Kyralina": Panait Istrati este mereu actual

Dan Pița, despre Kyra Kyralina: Panait Istrati este mereu actual
Cultura
Regizorul Dan Pița a declarat marți seară, după proiecția în avanpremieră a filmului său, "Kyra Kyralina", că Panait Istrati, a cărui proză stă la baza acestei noi producții, este un autor "mereu actual".

"Dezorganizarea familială există și azi, nu a inventat-o Panait Istrati", a declarat regizorul.

Filmul "Kyra Kyralina", care are în distribuție actori precum Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ștefan Iancu, Mircea Rusu și Florin Zamfirescu, va intra în cinematografele românești începând de vineri.

Ideea de a realiza un film bazat pe opera lui Panait Istrati l-a urmărit pe Dan Pița timp de 35 de ani, după cum a mărturisit cineastul. Pentru realizarea proiectului "Kyra Kyralina", Pița s-a reîntâlnit cu producătorul Vlad Păunescu, care i-a fost operator de imagine pentru filmul "Concurs" (1982).

La rândul său, patronul Castel Film a vorbit despre provocările realizării unui film de epocă. "A fost dificil, pentru că acest proiect cere o investiție foarte mare. Majoritatea decorurilor sunt construite pentru a aduce epoca (în film — n.r.) cu oarecare acuratețe, costumele sunt făcute de la zero (...) singurul lucru care era de mult a fost distribuția", a declarat Păunescu, adăugând că bugetul filmului a fost de aproximativ 1,5 milioane de euro.

"Am vrut să facem un film de interioare mai mult, pentru că așa suntem mai aproape de cinema-ul pe care îl visăm", a spus Dan Pița care a adăugat, râzând, că frumusețea camerelor l-a convins să nu respecte sută la sută povestea din cartea lui Panait Istrati și să nu filmeze incendierea casei Kirei și Kiralinei. "Casa aia ... era păcat să-i dau foc", a spus el.

Totodată, Dan Pița a adăugat că pentru rolurile principale Kyra (Iulia Dumitru) și Kyralina (Iulia Cîrstea) a făcut probe care au durat mult timp. "De obicei fac probe cu actorii pe care nu îi cunosc foarte bine", a spus el.

În aceeași măsură, regizorul a spus că își dorește să îi determine pe artiștii cu care lucrează să iasă din mediul lor familiar. "Nu îmi plac actorii care au o etichetă pusă și eu am vrut să le șterg acea etichetă", a adăugat regizorul.

Corneliu Ulici a declarat că lucrul cel mai dificil în ceea ce privește construcția rolului său, Dragomir, a fost găsirea unei "linii delicate" între sensibilitate și masculinitate. "Nu știam în ce zonă să dezvolt caracterul personajului", a spus el.

"Kyra Kyralina" este o producție Castel Film realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Societății Române de Televiziune.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus