Stiri de ultima ora

Cupluri, companioni, familii în artele plastice din Bucureşti

Cupluri, companioni, familii în artele plastice din Bucureşti
Cultura
Arte în Bucureşti 2018, eveniment organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România şi susţinut de Primăria Municipiului Bucureşti prin Expo Arte, va prezenta în luna decembrie o selecţie de lucrări din creaţia a peste 50 de artişti bucureşteni.

Curatorul ediţiei din acest an este Călin Stegerean, critic de artă şi manager cultural. Evenimentul se  desfăşoară între 6 şi 19 decembrie, în galeriile Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti şi în alte spaţii de expunere, unde accesul publicului va fi gratuit. Proiectul Arte în Bucureşti este o iniţiativă menită să faciliteze accesul la cultură şi să valorifice creaţia artistică produsă în Capitală.

Creaţiile unor familii de artişti, cupluri sau companioni în artă pe simeze

Tema expoziţiei din cadrul Arte în Bucureşti 2018 a fost inspirată de amplele dezbateri care au animat societatea românească în această toamnă pe tema  familiei şi a cuplului.

„Astfel, expoziţia prezintă pentru prima dată publicului creaţiile artistice realizate de cupluri de artişti, împreună sau individual, cele care au rezultat ca urmare a unor afinităţi personale sau acelea care provin din familii de artişti, întinse uneori pe mai multe generaţii.

Deşi la selecţia lucrărilor s-a avut în vederea cea mai înaltă calitate artistică, aceasta este o expoziţie în primul rând despre autorii ei”, declară Călin Stegerean, curatorul Arte în Bucureşti 2018.

Coordonatorul de anul acesta este Ioana Ciocan (Art Safari), iar curatorul este Calin Stegerean, fostul director al Muzeului National de Arta al Romaniei, profesor la UNARTE si un important curator de arta.

Joi, 6 decembrie, de la ora 16:00 se deschide Arte in Bucuresti, printr-o masa rotunda la UNA Galeria, in care se va dezbate tema familiilor de artisti etc de catre importanti critici de arta, iar publicul va putea vedea expositia din UNA Galeria. Din 7 decembrie, publicul va putea vizita toate expozitiile, din toate galeriile.

Astfel, la galeriile de artă Orizont, UNA Galeria, Galateca, Mobius Gallery -  UnSpaţiu, Lavacow şi Căminul Artei

vor putea fi văzute lucrări de: Reka Dup şi Darie Dup, Marian Zidaru – Victoria Zidaru, Olga Morărescu-Mărginean - Viorel Mărginean - Alexandru Mărginean, Catalin Bădărău, Bianca Mann, Scutaru Elena - Scutaru Marcel, Ion Nicodim - Ariana Nicodim, Giorgiana Cozma - Dumitru Cozma, Florentina Voichi, Mircea Roman

Ion Anghel - Gh. I Anghel, Ion Grigorescu - Ruxandra Grigorescu, Adela Petrescu, Marin Gherasim  - Alina Gherasim - Amelia Gherasim, Cela Neamţu - Costin Neamţu - Lisandru Neamţu - Mălin Neamţu, Ana Zoe Pop

Cristian Pentelescu, Aurel Vlad - Elena Vlad,  Horea Paştina - Ovidiu Paştina, Adriana Blendea - Maria Blendea, Ştefan Pelmuş - Maria Pelmuş- Bogdan Pelmuş - Magda Pelmuş - Theodor Pelmuş, Dan Popovici - Radu Popovici,Cristiana Russu - Liviu Vladimir Russu, Constantin Blendea, Călin Dan, Iosif Kiraly, Reka Dup - Darie Dup,  Silvia Radu, Vasile Gorduz.     

Inaugurarea acestui eveniment va avea loc în data de 6 decembrie, ora 16.00 la UNA Galeria, printr-o masă rotundă cu titlul „Amoruri şi genealogii artistice”, la care vor participa criticii şi istoricii de artă Ruxandra Garofeanu, Magda Cârneci, Călin Stegerean şi Ioana Marinescu.

Statistici din Barometru Cultural

Barometrul de Consum Cultural este unul dintre cele mai importante studii realizate de catre Departamentul de Cercetare al Institutului National pentru Cercetare si Formare Culturala, realizat incepand cu anul 2005, si un important instrument pentru Ministerul Culturii. 

In 2017, doar Art Safari Bucuresti si Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei au fost studii de caz, in urma carora s-a stabilit nivelul consumului cultural din Romania/Bucuresti.  Studiul se bazează pe un sondaj de opinie realizat de operatorul Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie în perioada 28 septembrie – 22 noiembrie 2017 pe un eşantion naţional de 1.300 de persoane cu vârsta de 18 ani şi peste. În plus faţă de eşantionul naţional am inclus şi un supliment de 400 de chestionare realizate în Bucureşti. Marja teoretică de eroare la nivelul întregului eşantion a fost de +/– 2,7% şi de +/-4.3% la nivelul eşantionului pe capitală, la un nivel de încredere de 95%. Cateva rezultate din Barometru:

Despre Arte în Bucureşti

Arte în Bucureşti are două mize importante, culturală şi educativă, ţintind să fie un reper în dezvoltarea direcţiilor viitoare culturale. În fiecare an, Arte în Bucureşti a reuşit să aducă arta vizuală mai aproape de publicul larg.

Ediţia din 2016 a stat sub semnul generic „In – variabil” şi a centrat resursele de creativitate pe explorarea micro – teritoriilor urbane, rezultate din fragmentarea structurală a oraşului în care trăim.

Conceptul ediţiei a VI-a, din 2015, a fost „Omul împotriva vieţii”, un proiect cu angajament social/politic declarat, un proiect manifest, cu caracter protestatar. Expoziţia ARTE în Bucureşti, a V-a editie, din 2014, a fost organizată în 4 galerii de artă şi 6 spaţii neconvenţionale, în perioada 4 – 25 septembrie.

Ediţia a IV-a, 11 septembrie – 9 octombrie 2013 a avut ca instituţii partenere UAPR şi Primăria Municipiului Bucureşti, desfăşurându-se în spaţiul expoziţional al Filialei de pictură: Centrul Artelor Vizuale (CAV).

Articole similare :
comments powered by Disqus