Stiri de ultima ora

Cum a început istoria teroristă a Mişcării Legionare.

Cum a început istoria teroristă a Mişcării Legionare.
Cultura
Istoricul clujean Horia Nasra a realizat un studiu referitor la ceea ce este cunoscut în istoriografia românească drept ”Complotul din Dealul Spirii”. Este vorba de o acţiune care avea să ducă la prima arestare a fondatorului Mişcării Legionare din România, Corneliu Zelea Codreanu.

Fasciştii din Mişcarea Legionară au decis împuşcarea oponenţilor lor politici. De asemenea, ei erau decişi să îi asasineze şi pe o serie de lideri ai comunităţii evreieşti. Declaraţiile oficiale date în faţa anchetatorilor de liderii legionarilor demontează, prin ele însele, orice tentativă de reabilitare a acestei organizaţii teroriste, care a practicat asasinatul politic şi care a avut un caracter profund nociv. Iată câteva extrase din studiul istoricului clujean.

Izvoare de ură

Documentele oficiale oferă întâia mărturie luată, în cadrul unui interogatoriu, despre rădăcinile intelectuale ale extremei drepte româneşti. Din declaraţiile a doi învinuiţi în dosarul „Complotul din Dealul Spirii” Corneliu Zelea Codreanu şi Ion I. Moţa, fondatori ai „Legiunii Arhanghelului Mihail” chiar în timpul încarcerării, sunt evidenţiate sursele urii antisemite.

La 8 octombrie 1923, Corneliu Zelea Codreanu a reunit în casa lui Nicolae Dragoş din Bucureşti, câţiva naţionalişti români care au decis „să pedepsească pe vinovaţii principali care au prigonit studenţimea şi au trădat interesele ţării în favoarea evreilor, prin împuşcarea politicienilor trădători şi a plutocraţilor evrei”. Corneliu Codreanu, Ion I. Moţa, Ilie Gărneaţă, Tudose Popescu, Corneliu Georgescu, Radu Mironovici, Leonida Bandac, Vernichescu, Traian Breazu, Nicolae Dragos, dr. C. Danulescu şi Ion Zelea Codreanu au plănuit „Complotul din Dealul Spirii” însă au fost arestaţi şi internaţi la închisoarea Văcăreşti. Anul următor în urma unui proces, complotiştii au fost achitaţi.

Din mărturiile celor doi viitori lideri ai Mişcării Legionare, date organelor de anchetă, reiese clar caraterul violent al acestei asocieri politice, dus la extrem, împotriva unor cetăţeni români, oameni de afaceri şi politicieni. Mişcarea Legionară a fost în esenţă, o organizaţie de tip paramilitar, de orientare naţionalist-fascistă, violent antisemită şi anticomunistă, mistică-religioasă, ce a provocat o instabilitate politică în perioada interbelică prin asasinate premeditate şi violenţă politică.

Îşi asumă crima cu sânge rece

Declaraţia judiciară a lui Ion I.Moţa este elocventă în acest sens. ”La Congresul studenţesc ţinut la Iaşi în luna august, hotărându-se că mişcarea naţională studenţească să fie continuată (deoarece ea era considerată ca deschisă, adică studenţimea nu era nici înfrântă, nici victorioasă, urmând ca prin continuarea ei să se ajungă sau la izbândă sau la o glorioasă înfrângere), noi, conducătorii mişcării, eram datori a ne ocupa de ducerea la executare a acestei hotărâri. Constatând un fapt dureros: că studenţimea era obosită, epuizată, gata chiar de a reintra in normal (adică de a părăsi mişcarea ei sfântă) fără condiţii, înainte de izbândă ori de o înfrângere măreaţă, am ajuns (eu personal cel puţin ) la concluzia că ceea ce nu mai pot face studenţii trebuie să putem face noi. Onoarea pe care ar neglija să şi-o apere ei să i-o salvăm noi, şefii ei. Trebuia deci ca în această operă de onorabilă încheiere a mişcării (fie cum am spus prin izbândă, fie printr-o înfrângere onorabilă şi măreaţă), să contăm pe puţinele forţe, pe acelea ale noastre, ale câtorva, cei mai gata de sacrificiu. Numai noi mai putem face ceva.

Din acest substrat sufletesc, am ajuns după multă meditaţie la concluzia că o faptă mare ca aceea pe care o urmăream, executată doar de câţiva studenţi nu se putea face decât cu contribuţia supremelor lor forţe. Altfel, s-ar fi putut face numai ceva cu mult prea mic şi disparat decât să formeze acea măreaţă încheiere a mişcării unei studenţimi întregi.

Mergând mai departe, am ajuns la o concreteţe a acestei concluzii teoretice. Am găsit că faptul [acesta] nu ar putea fi altul decât un grozav act de conştiinţă, prin care, înainte de a cădea să scuturăm încă o dată ţara pentru a o trezi la realitatea pericolului ce o ameninţă.

Acest act „grozav” (corespunzător relelor tot „grozave” pe care le trăim astăzi, ca neam nu ca persoană) am decis, în principiu să fie doborârea acelor duşmani interni care de decenii întregi sapă, netulburaţi, viitorul românismului; şefii puterii jidăneşti presei etc.). plus 1-2 reprezentanţi tipici... marilor nemernici care s-au făcut cozile de topor ale acestor duşmani de rasă”, este mărturia cutremurătoare a lui Ion I.Moţa, care recunoştea deschis că a participat la elaborarea unor asasinate, după cum reiese din ”Totalitarismul de dreapta în România”, Colecţia Documente, 1996, p.379-381; ASRI, fond P, dosar nr.1 11 041, voL2, f.179-180.

Articole similare :
comments powered by Disqus