Stiri de ultima ora

Cultura se restructurează

Cultura se restructurează
Cultura
Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a anunţat joi că va continua procesul de restructurare în domeniile cinematografie, patrimoniu şi arheologie, în ciuda respingerii de către Camera Deputaţilor a propunerilor de modificări legislative făcute de instituţia pe care o reprezintă, incluse în legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe simple pe durata vacanţei parlamentare. 

Potrivit ministrului, în cinematografie, redeclarat "domeniu prioritar", printre modificările principale propuse se regăseau desecretizarea concursului de proiecte cinematografice, îmbunătăţirea surselor de finanţare ale Fondului Cinematografic şi susţinerea tinerilor producători şi experimentului artistic în cinema, prin înfiinţarea secţiunii micro-buget. 

Ea a pledat pentru începerea unei avansări sistemice în privinţa cinematografiei, ca acest domeniu "să aibă sprijinul unui sistem, nu să lucreze în ciuda lui". 

"Adică, existenţa sălilor de cinema care trebuie reabilitate, combinate cu o revitalizare a Arhivei, cu redeschiderea unei Cinemateci, care să aibă o programare convingătoare pe plan european, combinate cu tax-sensitive , care să producă o ofertă suficient de interesantă pentru producătorii străini, care vin să producă aici, dar şi pentru cei români, combinată cu sisteme de încurajare a celor care sunt noi producători, o diversificare a surselor, lansarea unui parteneriat cu băncile şi cu alţi producători privaţi, toate acestea vor construi până la capăt o industrie care va fi la nivelul creativităţii", a spus Şuteu. 

În acelaşi cadru, ministrul Culturii a afirmat că va fi drastică în reformarea Consiliului Naţional al Cinematografiei (CNC), nedorind să detalieze măsurile pe care le va lua în perioada următoare. "Am impresia că acolo, cu toate afirmaţiile de bună credinţă, nu există o bună credinţă, nu există o dorinţă reală de reglementare şi am să acţionez în consecinţă", a accentuat ministrul. 

Şuteu îşi doreşte să "construiască" şi Institutul Filmului, "o instituţie dedicată educaţiei pentru imagine şi educaţiei pentru film" şi, împreună cu noul consiliu de administraţie al RADEF şi cu primăriile, un sistem de săli de cinema de artă. 

Totodată, Corina Şuteu a deplâns întârzierile din domeniul reformei Patrimoniului prin blocarea iniţiativei privind introducerea categoriei de "bunuri ale memoriei comunităţii" printr-o legislaţie specifică simplificată care să protejeze construcţiile şi locurile reprezentative pentru comunităţile locale, dar şi găsirea de noi surse de finanţare pentru restaurarea monumentelor istorice. Totodată, Şuteu a remarcat faptul că prin respingerea propunerilor de modificări legislative făcute de Ministerul Culturii nu se poate încuraja acţiunea de voluntariat, necesară în special în activităţile de restaurare. 

"Comisia Naţională de Arheologie s-ar reuni mai des pentru a lua decizii", a punctat ministrul, amintind că în arheologie au fost respinse modificări ce aveau ca scop soluţionarea rapidă privind investiţiile strategice, care afectează domeniul şi clarificarea cadrului legislativ. 

Potrivit Ministerului Culturii, Comisia juridică şi plenul Camerei Deputaţilor au respins toate propunerile de modificări legislative făcute de minister, incluse pe legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe simple pe durata vacanţei parlamentare. Modificările vizau domeniile cinematografie, patrimoniu şi arheologie. 
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus