Stiri de ultima ora

Corina Chiriac: Organizatorii privați de evenimente nu suportă cheltuieli pentru ca artiștii tineri să se formeze

Corina Chiriac: Organizatorii privați de evenimente nu suportă cheltuieli pentru ca artiștii tineri să se formeze
Cultura
Corina Chiriac a spus că din acest punct de vedere, fiecare festival de gen, cum este și Vocea Cetății de la Sighișoara, este o șansă pentru un copil și un tânăr talentat să își demonstreze valoarea. Din păcate în România nu mai există un show-biz, ca înainte de 1989, când exista Agenția de Impresariat Artistic, care organiza, dacă nu lunar, o dată la două-trei luni un turneu național de 10-14 zile, cu tineri atât pe cale de a se afirma, cât și cu artiști celebri. Eu, de exemplu, deschideam spectacole ca tânăr debutant la vedete precum Anda Călugăreanu, formația Roșu și Negru, Aurelian Andreescu, Dan Spătaru și mulți alți soliști. Din păcate acest gen de activitate nu mai există. Organizatorii privați nu suportă astfel de cheltuieli pentru ca artiștii tineri să se formeze și să intre într-un alt gen de circuite ulterior. Fiecare ocazie — mai ales în perioade de criză artistică și de evenimente — în care un tânăr poate să apară, cum e și cel de azi, e util pentru că nu știi ce destin poate să aibă un copil și fiecare copil talentat merită să aibă o șansă de afirmare. Și chiar dacă acel copil nu va avea poate o carieră pe scenă, ci în alt domeniu, important este că a apărut pe scenă și și-a înfrânt timiditatea, emoțiile, și de a se familiariza cu lupta pentru existență până la urmă , a arătat Corina Chiriac.

Artista a ținut să îi mulțumească organizatorului principal al Festivalului Vocea Cetății 2014 , Silvana Vasilescu, din partea Fundației Elan, care a depus o cantitate incredibilă de efort și de muncă pentru a face posibil acest eveniment , urând manifestării viață lungă.

Marius Țeicu a subliniat, la rândul său, că orice concurs în care sunt implicați copiii îl interesează, mai ales că a scris foarte multe melodii pentru copii. Am scris patru music-hall-uri care se joacă în toată țara, printre care Mary Poppins, Micuța Dorothy, Gulliver în țara piticilor și așa mai departe, deci lumea copiilor îmi este dragă și lucrul acesta îl fac cu cea mai mare plăcere și dragoste pentru ei , a arătat Mariuș Țeicu.

La prima ediție a Festivalului de muzică pentru copii și adolescenți Vocea Cetății 2014 de la Sighișoara, 56 de copii și adolescenți din toată țara, interpreți de muzică ușoară românească, au concurat sâmbătă, în patru grupe de vârstă, pentru a-i impresiona pe membrii juriului.

Potrivit Silvanei Vasilescu, Fundația Elan va încerca să îi sprijine pe câștigătorii competiției astfel încât cei cu adevărat talentați să își poată îndeplini visul de a deveni cântăreți, însă dorește să continue proiectul. De anul viitor dorim să îl transformăm în festival internațional, care să se desfășoare pe parcursul a trei zile — inițial am gândit chiar șapte zile, dar să vedem, vom avea un an la dispoziție și să învățăm. Sper să fie un cadou frumos pentru Sighișoara și pentru copii. De ce ne-am implicat? Când un om are un vis, o speranță, trebuie să i se dea o șansă, iar atunci când se organizează un festival corect jurizat, toată lumea are de câștigat , a subliniat Silvana Vasilescu.

Organizatorul principal a arătat că fiecare concurent s-a înscris cu o singură melodie din repertoriul românesc de gen, iar concurenții de alte naționalități aveau posibilitatea de a interpreta melodia în limba maternă, însă niciun copil nu a solicitat acest lucru.

Directorul executiv al Fundației Elan, Luminița Tcacenco, a declarat că organizația sa s-a implicat, din 1993, până în 2013, în Academia Muzicală de Vară Sighișoara, care a devenit apoi Academia Sighișoara și a ajuns la ediția a XXI-a, iar de anul trecut a decis să promoveze un alt gen de muzică, și anume muzica ușoară pentru copii și adolescenți. De anul trecut am decis să ne ocupăm de muzică ușoară — deși nu e deloc ușoară — și ne dorim ca acest nou proiect să devină unul la fel de ambițios și frumos, cum este Academia Sighișoara, care este matur și în plină împlinire. Am predat ștafeta fiicei mele, Silvana Vasilescu, care se ocupă de acest proiect și îmi doresc să se ocupe cel puțin 20 de ani de acesta , a afirmat Luminița Tcacenco.

Fundația Elan în colaborare cu Primăria Sighișoara au organizat, sâmbătă, prima ediție a Festivalului de muzică pentru copii și adolescenți Vocea Cetății 2014 . Toate cele 56 de melodii înscrie în concursul desfășurat la Sala Barocă a Primăriei Sighișoara au fost proiectate pe un ecran în Piața Centrală a Cetății Medievală.

Vocea Cetății 2014 se încheie sâmbătă seara cu festivitatea de premiere, cu Balul Festivalului și cu un concert susținut de Corina Chiriac, la Vila Franka din Sighișoara.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus