Stiri de ultima ora

"Conversaţii neterminate asupra importanţei absenţei"  este proiectul câştigător care va reprezenta România la Biennale di Venezia în 2019

Conversaţii neterminate
asupra importanţei absenţei  este proiectul câştigător care va reprezenta
România la Biennale di Venezia în 2019
Cultura
Proiectul "Conversaţii neterminate asupra importanţei absenţei" („Unfinished conversations on the weight of absence“), care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - la Biennale di Venezia, din perioada 11 mai - 24 noiembrie, a fost prezentat, marţi, la Institutul Cultural Român (ICR).

Proiectul câştigător "Conversaţii neterminate asupra importanţei absenţei", curatoriat de Cristian Nae, articulează poetic un spaţiu al dialogului în care se intersectează trei proiecte artistice individuale aparţinând unor artişti activi începând cu perioada anilor 80: Belu Simion Făinaru, Dan Mihălţianu şi Miklos Onucsan.

Curatorul expoziţiei, Cristian Nae, a spus că una dintre lucrările centrale ale expoziţiei va fi "Monumentul pentru nimic", care este format din mici găurele unde publicul este invitat să introducă petale de trandafiri.

"Lucrările care vor fi expuse nu vor fi prezentate în forma lor iniţială, al momentului creţiei, ci vor fi readaptate, ajustate, la specificul spaţial al pavilionului, pentru că ele trebuie să conţină un element de interogare, acela cu privire la imaginea prin intermediul căreia o anumita ţară încearcă să se reprezinte", a afirmat Cristian Nae.

România va prezenta expoziţia în două spaţii distincte: în Pavilionul României din Giardini della Biennale, edificat în 1938 pentru participarea ţării noastre la Bienala de la Veneţia, şi în Noua Galerie din cadrul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, inaugurat în 1930 de către Nicolae Iorga.

La evenimentul de prezentare a proiectului ce va reprezenta România la Veneţia au participat preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Pugna, Attila Kim - comisarul participării României la ediţia Bienalei de la Veneţia din acest an, Ioana Ciocan, vicepreşedinte a Uniunii Artistilor din România, Magda Radu, curator al expoziţiei Geta Brătescu - Apariţii şi invitaţi ai Institutului Cultural Român şi ai celor două ministere.

"Bienala de Artă de la Veneţia continuă să fie una dintre cele mai importante din lume. Zilele de vernisaje, din debutul fiecărei ediţii, adună toată elita artistică, a criticii, a galeriilor şi a pieţei de artă.  Daca ar fi să enumăr doar câţiva dintre creatorii care au făcut un eveniment din prezenţa românească la Bienala de la Veneţia, în ultimii ani, nu i-aş omite pe  Ştefan Constantinescu, Ciprian Mureşan, Ion Grigorescu, Alexandra Pirici, Manuel  Pelmuş, Adrian Ghenie, sau regretata  Geta Brătescu“ , a declarat în deschiderea evenimentului preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, subliniind şi faptul că "prima prezenţă individuală a României a fost în 1907, prin Fr. Storck, şi amintind participarea în anul 1924 la ediţia realizată cu sprijinul principelui Carol, mai târziu regele Carol al II-lea".

“Exponatele care compun conceptul artistic provoacă iubitorii de artă la un dialog intens între orizontul lor de aşteptare şi metaforele de la nivelul fiecărei lucrari”, a menţionat Alexandru Pugna, secretar de stat în cadrul Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

În opinia  vicepreşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici din România, Ioana Ciocan, prezenţa neîntreruptă a României la ediţiile Bienalei de la Veneţia reprezintă o formă de diplomaţie culturală prin care ţara noastră are imaginea cuvenită pe harta lumii.

“Mă bucur că în ultima vreme aud din ce în ce mai des două cuvinte magice pe care doamna preşedinte al ICR, Liliana Ţuroiu le subliniază: diplomaţie culturală. Este ceva esenţial şi mă bucur că este una din liniile pe care ICR, prin intermediul preşedintelui instituţiei, o menţionează. De fiecare dată când  se colaborează cu o instituţie trebuie să se ajungă la nişte persoane care înţeleg că este necesar să reabilităm imaginea României în lume".

"Unfinished conversations on the weight of absence“ a fost apreciat de comisia de selecţie încă din prima etapă datorită alegerii conceptului şi artiştilor. În opinia comisiei, artiştii fac parte dintr-o generaţie care nu a beneficiat până acum de suficientă recunoaştere în contextul Bienalei de la Veneţia, deşi s-au afirmat atât pe plan naţional, cât şi pe scena artistică internaţională. Conceptul curatorial propune o contextualizare poetică a unor lucrări şi momente cheie din traiectoriile acestor artişti, modulând abordarea retrospectivă din perspectiva prezentului. Aşa cum sugerează şi titlul, proiectul propune constituirea unui dialog care are potenţialul de a se extinde dincolo de limitele spaţio-temporale ale expoziţiei. Proiectul se ramifică în cadrul Galeriei Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia printr-un program discursiv, interactiv şi dinamic, prin intermediul unor tehnologii noi. „Unfinished conversations on the weight of absence“ se va realiza în două spaţii expoziţionale: Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Selecţia proiectului a avut loc la sediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale în două etape: prima etapă – preselecţia proiectelor înscrise în concurs (11-12 decembrie 2018) şi a doua etapă – selecţia proiectului câştigător (15-16 ianuarie 2019). Comisia de selecţie, numită prin ordin al ministrului culturii, a fost formată din arhitectul Attila Kim, comisarul participării României la cea de-a 58-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia, Magda Radu, curator şi istoric de artă (Salonul de proiecte, Bucureşti), Călin Dan, director al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Ioana Ciocan, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor din România, Manuel Segade, director la Centrul de Artă Dos de Mayo, Madrid, Sophie Williamson, curator (Camden Arts Center, Londra), Monica Morariu, expert (Direcţia Generală Programe prin Reprezentanţe şi în Comunităţile Istorice – Institutul Cultural Român).  

Ediţia din 2019 a Bienalei de Artă de la Veneţia se va desfăşura în perioada 11 mai – 24 noiembrie 2019, cu previzualizare pentru specialişti şi presă în perioada 8-10 mai 2019.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus