Stiri de ultima ora

CNS Cartel ALFA solicită trimiterea Corpului de Control al premierului la Muzeul Naţional de Istorie

CNS Cartel ALFA solicită trimiterea Corpului de Control al premierului la Muzeul Naţional de Istorie
Cultura
CNS Cartel ALFA solicită Guvernului, printr-o scrisoare deschisă, să trimită Corpul de Control la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) pentru verificarea gravelor abuzuri semnalate în cadrul acestei instituţii publice.

"Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), instituţie ce ar fi trebuit să fie emblematică în peisajul cultural naţional, a devenit un caz clasic de derapaj managerial cu consecinţe grave asupra climatului de muncă. De ani buni, în numeroase memorii, petiţii şi scrisori deschise adresate Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, rămase fără răspuns şi efect, o parte reprezentativă a corpului de specialişti ai acestei instituţii (membri ai Sindicatului Lucrătorilor din MNIR, afiliat la CNS Cartel ALFA) au semnalat o serie de nereguli cu privire la nerespectarea regimului achiziţiilor bunurilor de patrimoniu şi nerespectarea prevederilor ordonanţei 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice", se arată în scisoarea deschisă.

Potrivit documentului, "aceste acţiuni legitime ale angajaţilor au avut drept consecinţe presiuni, tratamente discriminatorii şi acţiuni de intimidare şi hărţuire a salariaţilor (în special a celor care au semnat memoriile). Acest mod defectuos, după opinia noastră, de aplicare a managementului este principalul responsabil pentru exodul de specialişti şi de personal auxiliar".

Sindicaliştii susţin că din cauza acţiunilor împotriva angajaţilor, specialiştii din diferite departamente au ales să plece.

"În ultimii ani, au părăsit muzeul angajaţi din secţiile Arheologie, Istorie, Numismatică, Patrimoniu, Relaţii Publice şi Muzeul Filatelic, precum şi din compartimentele Achiziţii Publice, Contabilitate, Juridic şi Tehnic. În urma demisiilor, MNIR a rămas fără arheozoolog, fără antropolog, fără arhitect, fără specialist pentru epocă dacică, iar grupul de specialişti pentru preistorie s-a redus dramatic".

Tot în scrisoare, sindicaliştii avertizează că "sub pretextul proiectului Noul MNIR (a cărui demarare a fost ratată şi amânată până la un termen nedefinit), domnul Ernest Oberländer-Târnoveanu, actualul manager, a interzis participarea specialiştilor la cercetări arheologice preventive şi de salvare, dar şi la competiţii de proiecte sau grant-uri finanţate de Ministerul Cercetării sau din alte fonduri, toate contribuind semnificativ la bugetul de venituri proprii al MNIR, aşa cum se arată in memoriile inaintate de către specialişti. În schimb, din 2016, când consilierul juridic angajat şi-a dat demisia, MNIR nu a mai scos la concurs postul de consilier juridic, însă numărul contractelor cu caracter juridic a crescut considerabil, la fel şi dimensiunea facturilor. Multe cheltuieli de acest fel (de multe ori prilejuite de acţiuni în instanţă împotriva angajaţilor) lasă impresia conflictului de interese, astfel că starea de neînţelegere perpetuă promovată în muzeu a devenit o importantă sursă de venit pentru terţi".

"Vă solicităm un punct de vedere oficial al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale referitor la situaţia personalului din MNIR şi a memoriilor depuse de către aceştia, precum şi măsuri concrete pentru normalizarea relaţiilor de muncă din cadrul acestei instituţii de anvergură naţională şi internaţională", se mai arată în documentul semnat de Bogdan Iuliu Hossu, preşedinte CNS Cartel ALFA..
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus