Stiri de ultima ora

Ciprian Chirvasiu a murit. Poetul avea 54 de ani

Ciprian Chirvasiu a murit. Poetul avea 54 de ani
Cultura
Scriitorul, poetul şi ziaristul Ciprian Chirvasiu, fost editorialist la Adevărul, a murit vineri, la vârsta de 54 de ani.

Ciprian Chirvasiu, personalitate marcantă a culturii contemporane, a fost editorialist al ziarului „Adevarul" . Intr-un text, "Cine si cum suntem", in 2015, scria : „Pe de altă parte, după 25 de ani de capitalism, nu reuşim nicum să scăpăm nici de obsesiile etatiste, nici de cultul tătucului protector. În acest sens, halucinantă mi s-a părut a fi următoarea întâmplare: un tânăr bandit, traficant de „prafuri”, după ce este alergat de poliţie şi încătuşat în centrul Capitalei , zbiară cu spume în faţa camerelor de luat vederi că statul e vinovat, fiindcă a lăsat să pătrundă drogurile şi el a devenit dependent! Statul trebuie să ne dea nouă carne-lapte-brânză-ouă, iar dacă nu-statul e vinovat!"! Cred că, în situaţia actuală, ar trebui să ne hotărâm, rapid şi definitiv, ce vrem, cum şi cine suntem. Fiindcă în proximitate, nu războiul e cel care ne ameninţă, ci o ucigătoare disoluţie identitară!

Scriitorul s-a născut la 25 ianuarie 1964 în localitatea Schitu Goleşti. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Baia Mare în 1987. A făcut parte din conducerea publicaţiilor „Totuşi, iubirea”, „Evenimentul zilei”, „Informaţia de prânz”, „Săptămâna financiară”.

A debutat în poezie în anul 1996 cu volumul „Profesorul de limbă moartă”, Editura „Vinea”.

A mai publicat „Ateliere în paragină – 24 de ore şi miezul nopţii cu Aurelian-Titu Dumitrescu”, Editura „Carte de suflet” 2002 şi „Destine fără noi (interviuri)”, Editura „Badea” 2006.

Autor al volumelor “Profesorul de limbă moartă”, poezii, 1996; “Ateliere in paragina (24 de ore si miezul noptii cu Aurelian Titu Dumitrescu)”, 2002; “Destine fara noi” – convorbiri cu Alexandru Paleologu, Neagu Djuvara, Mihai Sora, Johnny Raducanu, Marin Tarangul, Mihai Nenoiu, Vasile Blendea, 2006; “Unirea in duh”, poeme, volum colectiv, scris alaturi de Aurelian Titu Dumitrescu, preot Niculae Constantin si preot Alexandru Razvan Morariu, „Nimeni, nimic, niciodată„ – 2013.

Era membru al asociaţiei culturale Direcţia 9.

A lucrat în aproape toate marile redacţii din Bucureşti. A fost, printre altele, redactor sef -adjunct la “Saptamana  Financiara”, senior editor al saptamanalului “Eurolider”, şef al departamentului “Reportaj” la “Jurnalul  Naţional”, redactor şef-adjunct la “Evenimentul Zilei”, secretar general de redacţie la “Ziarul Financiar”. Premiul pentru expresivitate jurnalistica în 2003.

În ultima perioadă, a ţinut un curs de poezie pentru copii, la Muzeul Naţional al Literaturii Române la care se înscriseseră peste o sută de copii.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus