Stiri de ultima ora

Christian Badea dirijează din nou Wagner la Filarmonica „George Enescu“

Christian Badea dirijează din nou Wagner la Filarmonica „George Enescu“
Cultura
Joi şi vineri, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, va avea în program Concertul nr. 3, în re minor, pentru pian şi orchestră, op. 30 de Serghei Rahmaninov şi Fragmente pentru orchestră şi pentru cor şi orchestră din operele Lohengrin, Parsifal şi Tannhäuser de Richard Wagner. Solist va fi pianistul Josu de Solaun, iar dirijorul corului va fi Iosif Ion Prunner.

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice şi operei, Christian  Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele şi în cele mai importante săli şi teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).  Dupa un succes răsunător la debutul său cu opera „Andrea Chenier“, la Teatro Colon din Buenos Aires, Christian Badea va reveni în acest teatru de operă, în săptămânile următoare, pentru o nouă montare a operei „Turandot“. 

„Mă bucur că putem să prezentăm, în această săptămână, publicului Ateneului lucrări de Richard Wagner, un compozitor cu a cărui creaţie orchestră şi Corul Filarmonicii au o afinitate artistică deosebită, demonstrată cu enorm succes la ultima producţie cu Parsifal în 2016. În afara de Parsifal, vom cânta fragmente din Lohengrin şi din Tannhauser. Orchestra şi  orul sunt soliştii concertelor, înfăţisând un sunet deosebit de impresionant în acustica Ateneului, atât de potrivită pentru muzica lui Wagner", a spus dirijorul.

Continuăm, în acest fel, o tradiţie reînnoită în 2015, când am prezentat actul 3 din Parsifal, o sută de ani după premiera lui în România, sub bagheta lui George Enescu. În prima parte a concertului vom fi alături de Josu de Solaun, un strălucit interpret al lucrărilor lui Rahmaninov şi câştigător al Concursului George Enescu“, a subliniat Christian Badea.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic şi BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast şi variat. 

În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti şi, în acelaşi an, a înfiinţat Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică, dedicată realizarii  unor proiecte artistice de cea mai înaltă valoare artistică internationala şi susţinerii dezvoltării artistice a celor mai talentati  tineri muzicieni din România şi din alte ţări europene.

Printre proiectele realizate de Fundaţie se numără Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu-Hermannstadt din 2014, „Proiectul Parsifal la Ateneu“, prezentat în 2015 şi în 2016 şi ciclul „Mari Concerte al Centenarului României“, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, în toamna anului 2018.

Josu De Solaun a câştigat Concursul Internaţional de "George Enescu"

 Deţinător al Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, ediţia a XIII-a, la Concursul Internaţional „José Iturbi”, ediţia a XV-a şi la prima ediţie a European Union Piano Competition (Praga), pianistul spaniel Josu De Solaun este invitat frecvent să concerteze în săli de prestigiu din Bucureşti (Ateneul Român), Skt. Petersburg (Teatrul Mariinski), Washington D.C. (Kennedy Center), New York (Carnegie Hall, Metropolitan Opera), Princeton (Taplin Hall), Londra (Southbank Centre), Paris (Salle Cortot. Este singurul pianist spaniol care a câştigat concursurile Enescu şi Iturbi. Pianistul a realizat înregistrări cu integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu şi Les Noces de Stravinski pentru casa de discuri NAXOS Grand Piano. Este membru al Athenaeum Trio, alături de alţi doi laureaţi ai concursului Enescu, Stefan Tarara şi Eun-Sun Hong. Josu De Solaun este absolvent al Manhattan School of Music, unde s-a bucurat de îndrumarea pianiştilor Nina Svetlanova şi Horacio Gutierrez. Stabilit la Houston, SUA, Josu De Solaun desfăşoară, alături de cariera concertistică susţinută, şi o activitate pedagogică la S. Houston State University.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus