Stiri de ultima ora

„Charleston”, în regia lui Andrei Creţulescu, din vară, în cinematografele româneşti VIDEO

„Charleston”, în regia lui Andrei Creţulescu, din vară, în cinematografele româneşti VIDEO
Cultura
Şerban Pavlu şi Radu Iacoban în „Charleston”, în regia lui Andrei Creţulescu

„Charleston”, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu care a avut premiera mondială în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno 2017, va fi lansat în cinematografele din România pe 8 iunie.

După câteva săptămâni de la moartea soţiei sale, Ioana, şi în seara în care împlineşte 42 de ani, Alexandru are parte de un „cadou” cel puţin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni.

„Charleston” e povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbaţi şi femeia pe care au pierdut-o amândoi, un love story neconvenţional cu parfum retro, un cocktail pop condimentat cu umor negru, emoţie şi cu o coloană sonoră eclectică.

Din distribuţia filmului fac parte Şerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguţă, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Letiţia Vlădescu, Vlad Galer şi Alina Berzunţeanu.

Pelicula „Charleston” a avut premiera mondială în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno, în august 2017. Ulterior, filmul a fost proiectat în cadrul festivalurilor de film de la Chicago, Varşovia, Braunschweig, Zagreb, Salonic, Cairo, Bilbao şi Minsk, unde a şi câştigat un premiu special din partea juriului pentru că „aduce o gură de aer proaspăt în cinematografia românească”. Cele mai multe dintre aceste proiecţii au fost sold out, iar în urma reacţiei entuziaste a publicului, festivalul de la Locarno a organizat o proiecţie suplimentară.

„Turneul festivalier 2018” a început în februarie, când filmul a fost prezentat în cadrul festivalului Travelling, de la Rennes, şi continuă în martie-aprilie, când „Charleston” va fi proiectat în cadrul competitiţei festivalului Kino Pavasaris de la Vilnius, ajuns la ediţia cu numărul 23.

Fost critic de film şi fost producător creativ HBO România, Andrei Creţulescu a înfiinţat compania de producţie Kinosseur în 2011. A regizat scurtmetrajele „Bad Penny” şi „Kowalski”, acesta din urmă distins cu trofeul Festivalului de Film de la Zagreb, în 2014, şi cu premiul pentru regie şi interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film de la Lille, în 2015. „Ramona”, cel de-al treilea scurtmetraj al său, a câştigat în 2015 premiul Canal+ la Semaine de la Critique - Cannes, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF, premiul II la Festivalul de Film de la Chicago şi premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj al anului. În 2017, Andrei Creţulescu a încheiat o nouă trilogie de scurtmetraje, începută cu „Şapte luni mai târziu” în 2016. Noile filme, „În umbra bărbaţilor” şi „Parabellum”, îşi vor începe traseul festivalier în cursul acestui an.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus