Stiri de ultima ora

Cartea "Regele Mihai. Album istoric", de Diana Mandache, lansată la standul Litera din Târgul Gaudeamus

Cartea Regele Mihai. Album istoric, de Diana Mandache, lansată la standul Litera din Târgul Gaudeamus
Cultura
Cartea "Regele Mihai. Album istoric", de Diana Mandache, a fost lansată, joi, la standul Editurii Litera din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.

Istoricul Diana Mandache a afirmat că această lucrare, de 359 de pagini, s-a născut din nevoia de a face cunoscută o pagină de istorie a României, prezentând "un portret inedit al regelui Mihai", (...) "un reprezentant al democraţiei, un simbol al continuităţii dinastiei".

Ea a mărturisit că nu i-a fost uşor să scrie o carte despre o personalitate aflată în viaţă. "E dificil. Orice carte despre regalitate reprezintă un lucru important despre istoria României", a spus istoricul.

"Nu există nimic peste demnitatea, măreţia, importanţa regelui Mihai", a spus Tănase, declarându-se un admirator al fostului monarh.

În opinia lui, aducerea în public a unei asemenea cărţi face "un mare bine public", aşezând în ordine unele aspecte ale vieţii regelui şi ale istoriei noastre.

Eseistul, diplomatul şi omul politic român Theodor Paleologu a declarat că lucrarea, de care s-a declarat "foarte încântat" să o fi primit "moca, cum se spune în limbaj elegant", este una "de suflet", pe care a răsfoit-o "cu afecţiunea unui monarhist".

El a mărturisit că, pentru tatăl său (n.r. Alexandru Paleologu), ambasador al României la Paris într-unul din guvernele post-decembriste, al căror reprezentanţi l-au împiedicat în anii 90 pe rege să vină în ţară, "momentul acela a fost, atunci, unul penibil".

Pentru jurnalistul Liviu Mihaiu, "regele Mihai este un personaj unic", pe care a spus că l-a "admirat de când era mic", cartea lansată fiind una de "recuperare a istoriei".

Consilierul privat şi avocat al Casei Regale Ioan Luca Vlad a afirmat că lucrarea ar trebui să ajungă în ţări şi pe băncile copiilor, deoarece ea prezintă nu numai o Românie maximă, ci şi una normală.

Un breviar istoric care condensează într-un mod accesibil şi bine documentat o parte importantă a tumultoasei vieţi a regelui Mihai I, personalitate care a marcat în mod semnificativ istoria contemporană a României, lucrarea include o selecţie amplă de fotografii şi documente istorice conturând un inedit şi dinamic portret al fostului suveran.

În album sunt prezentate trei aspecte importante ale vieţii şi personalităţii regelui: educaţia şi anii formatori, ceremoniile şi solemnităţile la care a participat în calitate de principe şi de suveran al ţării, petrecerea timpului liber şi hobby-urile, prin intermediul fotografiilor de la evenimentele oficiale, precum şi de la cele private.

Printre paginile albumului se regăsesc fotografii şi documente din copilăria şi adolescenţa regelui - de la naştere şi botezul regal, Mihai împreună cu părinţii sau bunicii, cu familii regale europene, Marele Voievod şi şcoala palatină, acte şcolare, ierbarul principelui moştenitor Mihai sau imagini de la bacalaureat.

Ceremoniile sunt documentate într-un capitol special înfăţişând importante solemnităţi desfăşurate în Parlament sau în Sala Tronului; fotografiile surprind şi imortalizează parade militare, ceremonii religioase, activităţi caritabile, precum şi nunţi regale europene; vizitele şi călătoriile în ţară şi străinătate sunt prezentate sintetic prin imagini, unele fiind reflectate şi prin intermediul unor inedite documente diplomatice, spre exemplu cele emise de autorităţile comuniste cu prilejul vizitelor regelui din martie-aprilie 1948 la Londra sau Washington; imagini cu dineuri şi meniuri, care completează imaginea ceremonialului regal. Un alt capitol îl constituie cel al portretelor monarhului în vacanţe, de la schi, golf şi echitaţie la vânători regale sau hobby-urile sale precum fotografia şi filmul, maşinile, motocicletele şi avioanele.

De asemenea, sunt prezente şi imagini ale reşedinţelor vizitate în vacanţe de rege, precum cele din Italia, Villa Sparta sau Villa Cisterna, dar şi cele din România de la Mamaia, Foişor, Scroviştea, Banloc, Săvârşin. Anexele cuprind o selecţie de documente pentru prima oară publicate din Arhivele Naţionale ale României, Arhivele Ministerului Afacerilor Externe precum şi din Arhivele Consiliului Naţional pentru studierea Arhivelor Securităţii, începând cu activitatea şcolară a Principelui Mihai şi continuând cu extrase din documente întocmite de autorităţile comuniste sau din dosarele securităţii.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus