Stiri de ultima ora

CANNES 2017 Inaugurare cu o pleiadă de staruri pe covorul roșu și cu Netflix în ...culise

Cortina se va ridica miercuri la Festivalul de Film de la Cannes, pentru o ediție bogată în staruri, dar marcată în același timp de o controversă cu gigantul american de streaming Netflix, scrie AFP.

Americanii și francezii sunt prezenți în forță cu câte patru filme fiecare în cursa pentru Palme d Or, care va recompensa, la 28 mai, cel mai bun film din selecția oficială. Frunza de palmier va fi în mod excepțional încrustată cu diamante pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a festivalului.

Această întâlnire mondială a cinematografiei va fi deschisă miercuri seara de Monica Bellucci în calitate de maestră de ceremonie, înainte de proiectarea ultimului film al regizorului francez Arnaud Desplechin, Ismael s Ghosts .

Pe afiș se succed numele a numeroase vedete. Australianca Nicole Kidman va veni pe Croazetă pentru un serial și trei filme, dintre care două în competiție — The Beguiled de Sofia Coppola și The Killing of a Sacred Deer , al regizorului grec Yorgos Lanthimos.

Franțuzoaica Isabelle Huppert, încununată de recentul succes al filmului Elle (două Globuri de Aur), va urca treptele festivalului alături de Jean-Louis Trintignant, pentru noul lungmetraj al lui Michael Haneke, Happy End . Cu, cine știe, un al treilea Palme d Or pentru regizorul austriac.

O altă roșcată, Julianne Moore, va păși pe covorul roșu pentru filmul Wonderstruck al americanului Todd Haynes, la fel ca Dustin Hoffman, care pariază pe steaua în ascensiune a filmului independent din New York, regizorul Noah Baumbach ( The Stories Meyerowitz ).

Însă ultimul opus al regizorului Frances Ha ca și Okja al sud-coreeanului Bong Joon-ho au fost în centrul controversei care a izbucnit chiar înainte de ridicarea cortinei.

Netflix, liderul american de streaming cu 100 de milioane de abonați, care a achiziționat drepturile de ecranizare ale celor două filme, aflate în competiție la Cannes pentru Palme d or, a anunțat că acestea nu vor fi proiectate în cinematografe.

Festivalul de la Cannes "a cerut fără succes Netflix să accepte" ca aceste două filme să poată fi difuzate și în săli și nu numai pentru abonați.

După anunțarea selecției oficiale, la 13 aprilie, entitățile care exploatează săli de cinema au protestat împotriva eventualității ca un film laureat cu Palme d or să nu poată fi văzut în Hexagon.

Organizatorii "deplâng faptul că nu s-a putut ajunge la niciun acord" și anunță o modificare a regulamentului pentru 2018, impunând obligația difuzării în sălile de cinema pentru orice film intrat în competiție, potrivit comunicatului dat publicității cu o săptămână înainte de deschiderea festivalului.

Pe lângă cele 19 filme în competiție, fanii vor descoperi sezonul 2 din Top of the Lake de Jane Campion și două episoade din al treilea sezon din Twin Peaks , serialul polițist științifico-fantastic creat de David Lynch, seriale incluse în selecția oficială (în afara competiției). Tot în afara competiției va fi prezentat, între altele, și noul film al lui Roman Polanski, "D apres une histoire vraie", cu Emmanuelle Seigner și Eva Green.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus