Stiri de ultima ora

Cânepa are un muzeu propriu la Timișoara

Cânepa are un muzeu propriu la Timișoara
Cultura
Despre Muzeul Cânepii din Timișoara, vorbește Leontina Prodan, creator de costume populare și "ambasador" al cultivării cânepii.

Timiș. Tezaur uman viu

Leontina Prodan are 62 de ani și a fost economist și designer. Toată viața însă, și cu atât mai mult acum, la pensie, s-a dedicat promovării tradițiilor autentice românești. Cultivă cânepă la ea acasă, în sistem gospodăresc și o promovează cu orice ocazie. La Timișoara, i-a dedicat un muzeu, iar la Salj organizează de ani de zile un Festival al Cânepii.

Leontina Prodan susține că această plantă este cea mai veche de pe pământ și nu trebuie să o dăm deoparte. Din cânepă creează costume populare, păpuși din cânepă dar a descoperit și utilitatea plantei în bucătăria românească.

Totodată a inițiat o Școală Tehnică de Arte Românești Tradiționale, în cadrul căreia organizează tot felul de cursuri, școala dacică, creează căciuli dacice, straițe, curs de jucării textile, zidărie de cânepă.

Nu are atestat de Tezaur Uman Viu pentru că ea consideră că criteriile impuse limitează foarte mult. Nu se încadrează datorită studiilor.
www.tvrinfo.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus