Stiri de ultima ora

Călin Peter Netzer, favorit la Premiile Gopo

Călin Peter Netzer, favorit 
la Premiile Gopo
Cultura
Filmul „Poziţia copilului“ de Călin Peter Netzer, câştigător al Ursului de Aur la Berlin, are şansa să ia, în seara aceasta, cele mai multe Premii Gopo.

VIDEO „La limita de jos a cerului“, de Igor Cobileanski, proiectat la ...

Gala Premiilor Gopo, care va avea loc în seara aceasta, pe scena Operei Naţionale, răsplăteşte valoarea din industria cinematografică românească, motiv pentru care a fost numită „Oscarul românesc“. Vedeta acestei ediţii va fi, în mod previzibil, filmul „Poziţia copilului“, câştigător anul trecut al Ursului de Aur, marele premiu al Festivalului de Film de la Berlin.

Lungmetrajul lui Netzer este nominalizat la aproape toate categoriile: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai bună actriţă în rol principal (Luminiţa Gheorghiu), Cel mai bun actor în rol secundar (Vlad Ivanov), Cea mai bună actriţă în rol secundar (Ilinca Goia), Cel mai bun scenariu (Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer), Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cele mai bune costume, Cel mai bun machiaj. Interesant e că la nominalizarea pentru Cel mai bun actor în rol secundar a fost preferat Vlad Ivanov, şi nu Bogdan Dumitrache, cel care are un rol foarte consistent în „Poziţia copilului“.

Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu

Alături de „Poziţia copilului“, la marele Premiu Gopo, categoria Cel mai bun film, mai sunt nominalizate „Câinele japonez“ (regia: Tudor Cristian Jurgiu), „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism“ (regia: Corneliu Porumboiu), „La limita de jos a cerului“ (regia: Igor Cobileanski), „Rocker“ (regia: Marian Crişan). Numele regizorilor de la această categorie se regăsesc integral şi la categoria Cel mai bun regizor.

Pentru premiul acordat celui mai bun actor într-un rol principal se luptă Victor Rebengiuc (protagonistul filmului „Câinele japonez“), Adrian Titieni (pentru rolul din „Domestic“, regia Adrian Sitaru), Gheorghe Ifrim („Domestic“), Igor Babiac („La limita de jos a cerului“), Dan Chiorean („Rocker“).

Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal se dispută între Luminiţa Gheorghiu, Diana Avrămuţ („Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism“), Ioana Flora (protagonista filmului „Deja vu“, regizat de Dan Chişu), Ioana Anastasia Anton („Domnişoara Christina“, regizat de Alexandru Maftei), Ana Ularu („O vară foarte instabilă“, regizat de Anca Damian).

Omagierea seniorilor

Ca în fiecare an, Premiile Gopo aduc un omagiu celor care şi-au dedicat întreaga viaţă artelor legate de cinema. Astfel, în seara aceasta, pe scena Operei Române va urca să primească premiul pentru întreaga activitate regizorul şi directorul de imagine Nicolae Mărgineanu. De asemenea, actorul Radu Beligan va primi trofeul pentru întreaga carieră. Organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda şi o distincţie specială, proiecţionistei Elena Ciocan.

Gala Premiilor Gopo a ajuns anul acesta la a opta ediţie şi este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR),
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus