Stiri de ultima ora

Bihor: Concert rock-comemorativ de excepție cu peste 50 de artiști și trupe, la Oradea

Bihor: Concert rock-comemorativ de excepție cu peste 50 de artiști și trupe, la Oradea
Cultura
Peste 50 de artiști orădeni, interpreți și grupuri muzicale au cântat miercuri seară pentru pacea mondială, într-un concert rock comemorativ unic în lume, intitulat "Give peace a chance".

Cea de a 20-a ediție a acestui concert a fost organizată, ca în fiecare an, de Fundația Rock Filarmonica Oradea, al cărei "suflet" este cantautorul Florian Chelu, alături de soția sa, Iuliana și fiica lor, Alexandrina, ambele interprete recunoscute. S-au alăturat ca organizatori ai concertului Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Primăria Oradea și Muzeul Țării Crișurilor.

Evenimentul din anul 2014 a avut loc, pentru prima dată în cei 20 de ani, într-un spațiu amenajat corespunzător, pe o scenă cu acoperiș, cu sistem de lumini și ecran pentru proiectări de imagini, scaune pentru public. Conducerea Muzeului Țării Crișurilor a oferit și de această dată curtea interioară, dar în noul sediu al instituției din strada Armatei Române. În anii precedenți, spectacolele cu o mare afluență de public aveau loc cel mai adesea în spațiile exterioare ale muzeului, dar și la sediul anterior, în Palatul baroc, în amfiteatrul de vară.

În memoria victimelor tragediei nucleare din orașele Hiroshima și Nagasaki, în urmă cu 69 de ani, au fost expuse steagurile Japoniei și al orașului Hiroshima, alături de drapelul național al României și al municipiului Oradea, realizate de Iuliana Chelu.  

Pe scenă au urcat pe rând grupurile Intermezzo, Day Night Confusion, Talentum, Fala Band, Miraj, Vivere, Meda Music și Statuar, precum și interpreții Ambra și Călin Pop, Lăcrimioara Deac, Alexandrina Chelu, Nagy Timea, Edina Bodor, Iuliana Chelu, Octavian Bud, Emil Sauciuc, Marian Filip, Mircia Covaci, Ady Moroșanu, Decebal Platon, Sergiu Nica, Alex. Stângu, Gaspari Robert, David Luke Michael Bryan (solist al trupei Hotel FM și cel care a câștigat Eurovision — Selecția națională 2011) și desigur, Florian Chelu Madeva, acesta din urmă fiind și amfitrionul serii.

Concertul s-a încheiat după mai bine de trei ore cu tradiționala melodie a lui John Lennon — "Give peace a chance", interpretată împreună de toți artiștii participanți și public, deopotrivă.

Oradea se poate mândri cu Florian Chelu, cel care a inițiat și promovat pentru prima dată în lume sintagma "rock simfonic", organizând și orchestrând, din anul 1993 seria celor peste 15 spectacole rock-simfonice, un proiect unic în țară și chiar în lume.

"Vreau să fiu contrazis, dar nimeni nu reușește. Sintagma rock simfonic apare pentru prima oară la noi pe afiș. În timp ce filarmonica de tip clasic interpretează Bach, Beethoven și Mozart, în original, noi am reușit să facem spectacole de genul Beatles, ABBA, Simon & Garfunkel etc., cântând și orchestrând clasicii rock-ului, dar respectând originalul", a precizat Chelu.

Primul concert al Rock Filarmonicii orădene a avut loc în 1993, în sala Teatrului de Stat din Oradea, în program figurând piese ale formației Beatles. Cei șase interpreți de atunci au fost acompaniați de orchestra simfonică a Filarmonicii din Oradea, dirijată de Romeo Rîmbu. Concertul de atunci a repurtat un mare succes, fiind urmat de numeroase alte spectacole, precum: John Lennon, Creedence Clearwater Revival, Elvis Presley, Rolling Stones, George Harrison, Doors, Simon & Garfunkel, Santana, Nirvana, Paul McCartney și Bob Dylan.

Pe lângă aparițiile la TVR, Rock Filarmonica a fost invitată în anul 1998 să susțină un concert și la Cotroceni. An de an, pe 6 august, Rock Filarmonica susține un concert comemorativ "Give Peace a Chance".

Articole similare :
comments powered by Disqus