Stiri de ultima ora

Biblioteca Nyiro Jozsef – iresponsabilitate sau provocare?

Biblioteca Nyiro Jozsef – iresponsabilitate sau provocare?
Cultura
Nyiro Jozsef a fost un influent intelectual maghiar de orientare nazistă din Transilvania din prima jumătate a secolului XX, membru al Parlamentului de la Budapesta în anii 1940. Acesta şi-a expus ideile extremiste în revista „Magyar Ero”, înfiinţată chiar de el, un instrument central al propagandei regimurilor Horthy şi Szalasi, care abundă în articole ultranaţionaliste, şovine şi antisemite. Nyiro Jozsef se numără printre fasciştii maghiari cu puternice vederi pro-naziste. 

Mai mult decât atât, proiectul de hotărâre privind atribuirea denumirii „Nyiro Jozsef” Bibliotecii orăşeneşti a primit aviz negativ de la Comisia de atribuire denumiri a Instituţiei Prefectului. 

De trei ori li s-a atras atenţia, deci, cu argumente, cu apel la bun simţ şi responsabilitate, dar respectabilii consilieri de la Odorheiu Secuiesc au ales să ignore, să sfideze şi să provoace. 

Politicienii ameţiţi de putere, fac „pentru că pot”, respectiv pentru că CL are drept de decizie, în pofida avizului negativ şi a huiduielilor publice. 

Nu suntem în posesia unei evaluări cu privire la grupele de vârstă cărora li se adresează biblioteca orăşenească „Nyiro Jozsef”, dar, cu siguranţă, pragul acestei instituţii va fi păşit şi de elevi. Să înţelegem că CL Odorheiu Secuiesc îşi propune, cu încăpăţânare, să le ofere tinerilor odorheieni un set de „valori” pro naziste, pe care omenirea le credea depăşite, ţinând de un trecut întunecat şi condamnat unanim? 
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus