Stiri de ultima ora

Au fost acordate premiile Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni. Cine sunt câştigătorii

Au fost acordate premiile Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni. Cine sunt câştigătorii
Cultura
Andriy Lytvynenko, câştigător Menţiune  Specială competiţie Black Sea Docs

Cele mai originale şi captivante documentare de mediu din selecţia Pelicam - Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni au fost premiate duminică seara, 23 iunie, pe scena Teatrului Jean Bart din Tulcea. Anote’s Ark / Arca lui Anote (Canada, 2018), în regia lui Matthieu Rytz, a fost desemnat marele câştigător al celei de-a 8-a ediţii Pelicam şi a primit Trofeul Pelicam, în valoare de 3,000 de euro, oferit de Primăria Tulcea.

Anote’s Ark / Arca lui Anote urmăreşte încercările lui Anote Tong, fostul preşedinte al insulelor Kiribati (Pacificul central), pentru relocarea poporului său -  insulele vor dispărea în următorii 100 de ani datorită creşterii nivelului apei, pe fondul încălzirii globale.

Juriul Competiţiei Oficiale i-a avut în componenţă pe Cristiana Paşca Palmer, secretarul programului pentru biodiversitate al ONU, actorul Vlad Ivanov, prezent anul acesta la ‘Festivalul de Film de la Cannes’, datorită rolului principal din La Gomera (r. Corneliu Porumboiu) şi Jean Guy Henckel, unul dintre cei mai renumiţi practicieni ai agriculturii organice din Franţa.

Juriul competiţiei a fost format din Jean- Guy Henckel, directorul şi fondatorul reţelei Cocagne şi cel mai bun agricultor ecologic din Franţa, actorul Vlad Ivanov şi Cristiana Paşca Palmer, secretar executiv al programului pentru diversitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind Diversitatea Biologică. (foto: dreapta jos)

„Au fost trei zile de emoţie intensă, extrem de tuşantă pentru mine - o emoţie pe care vreau să o păstrez în suflet şi în minte şi pe care vreau să o împărtăşesc mai departe tuturor, pentru că dacă s-a întâmplat ceva cu mine în aceste zile la acest festival la Tulcea este că mi-am dat seama că trebuie să fac şi eu ceva pentru viitorul mediului, viitorul acestei planete unde trăim cu toţii“, a mărturisit actorul Vlad Ivanov.

The Pit / Groapa, documentarul de debut al regizoarei de origine bulgară: Hristiana Raykova a fost recompensat cu Premiul secţiunii Black Sea Docs, dedicat filmelor realizate în ţările cu deschidere la Marea Neagră. Premiul constă în servicii de postproducţie în valoare de 2,000 de euro pentru următorul film al regizoarei şi este oferit de Cinelabs România.

„Datorită selecţiei, juriul nostru a fost pus în dificultate şi a decis să acorde, pe lângă premiul secţiunii, o menţiune unui al doilea film. Menţiunea a fost acordată pentru autenticitatea curiozităţii şi originalitatea în cercetarea interacţiunilor dintre oameni şi animale într-un mediu protejat din Ucraina post-sovietică. Titlul filmului este Askania Reserve / Rezervaţia Askania, Andriy Lytvynenko fiind regizorul“, a declarat Dana Bunescu (foto:jos), reprezentantul juriului Black Sea Docs.

Menţiunea specială acordată regizorului Andriy Lytvynenko pentru filmul său, Askania Reserve, constă în servicii de postproducţie pentru următorul film al regizorului, şi este în valoare de 1,000 de euro, cu sprijinul Cinelabs România.

Din juriul Black Sea Docs au făcut parte: Dana Bunescu, editor de sunet şi imagine, realizatoare de film, în 2017 a primit Ursul de Argint pentru realizări tehnice în filmul Ana, mon amour, Antonin Haddad, directorul festivalului de film FReDD (Film, Cercetare şi Dezvoltare Durabilă) din Toulouse şi Valeriu Nicolae, activist pentru drepturile omului şi trainer in comunicare, cu o vastă experienţă atât în cadrul unor instituţii de stat, cât şi al unor organizaţii non-guvernamentale.

Şase liceeni din Tulcea au reprezentat cel mai tânăr juriu la Pelicam, cel al competiţiei Fresh Perspectives şi au fost coordonaţi de Gintė Žulytė, antropolog şi educator vizual, al cărei documentar The Ancient Woods a fost proiectat în afara competiţiilor la Pelicam. Liceenii sunt: Maria Daniela Botoşenencu, Andreea Sorina Dragnea, Evelina Ene, Anda Felea, Alexandru Lefterache şi Mihaela Lujanschi.

Youth Unstoppable / Tinereţe de neoprit a fost desemnat câştigătorul Competiţiei Fresh Perspectives, un film care redă atitudinile tranşante ale celor mai tineri activişti de mediu pentru care sănătatea planetei este nenegociabilă - atitudini care au inspirat mişcări ecologiste în toate colţurile lumii. Premiul, în valoare de 500 de euro, este oferit de către Fundaţia pentru Parteneriat.

Selecţia de filme a festivalului Pelicam a fost realizată de Benjamin Ribout, codirector festival şi coordonator ateliere Radio Pelicam, Corina Moldovan-Florea, codirector festival şi manager de proiect şi de Anca Caramelea.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus