Stiri de ultima ora

Anne Frank - O istorie pentru prezent, expoziție vernisată la Sinagoga din Brașov

Anne Frank - O istorie pentru prezent, expoziție vernisată la Sinagoga din Brașov
Cultura
O expoziție ce cuprinde fotografii alb negru și color, însoțite de texte care prezintă experiența personală a fetiței Annei Frank, de 13 ani, prin prisma și în contextul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost vernisată marți, la Sinagoga din Brașov.

"Prin intermediul acestei expoziții se prezintă povestea fetiței evreice germane Anne Frank, care s-a refugiat împreună cu familia în Olanda, unde a reușit să se ascundă cu ajutorul unor colegi ai tatălui său, care nu erau evrei. Au fost trădați la un moment dat, au fost prinși și deportați și, din întreaga familie, a supraviețuit doar tatăl. Anne Frank a scris un jurnal în timp ce era ascunsă, jurnal care a fost predat tatălui ei după Al Doilea Război Mondial, care l-a publicat apoi în zeci de limbi din întreaga lume. Mesajul acestei expoziții nu este doar un capitol de istorie, este unul educațional, ca să înțeleagă tânăra generație unde pot duce prejudecățile, intoleranța, discriminarea, dacă acestea nu sunt adresate atunci când trebuie. Anne Frank a scris jurnalul în aproximativ doi ani, dar, din păcate, a murit la vârsta de 16 ani", a afirmat la vernisaj Emilia Teszler, președintele Asociației Tikvah din Oradea, organizatoarea expoziției.

Președintele Comunității Evreilor din Brașov, Tiberiu Roth, a precizat la rândul lui că Anne Frank este autoarea unui jurnal care a devenit "un document important al omenirii".

"Acest jurnal al Annei Frank a început să fie scris la vârsta de 13 ani, în care a povestit sentimentele unui copil prigonit, pentru simplul fapt că s-a născut evreu. Anne Frank este unul dintre cei 1,5 milioane de copii care au murit în deportări, lagăre de concentrare, victime ale celui mai cumplit război care a avut loc în Europa. Facem toate aceste lucruri în speranța că lumea va conștientiza drama petrecută și va face totul ca aceste nenorociri să nu se mai repete", a subliniat președintele Comunității Evreilor din Brașov.

Expoziția "Anne Frank — O istorie pentru prezent" este însoțită de un film documentar de aproximativ o jumătate de oră, care va fi prezentat elevilor din școlile brașovene. Va putea fi vizitată până în data de 10 aprilie, după care va fi deschisă la Sfântu Gheorghe, iar în luna octombrie la București, la Biblioteca Națională.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus