Stiri de ultima ora

Ada Condeescu şi Bogdan Dumitrache, în juriul de lungmetraj de la KINOdiseea

Ada Condeescu şi Bogdan Dumitrache, în juriul de lungmetraj de la KINOdiseea
Cultura
Cea de-a 10-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film pentru publicul tânăr KINOdiseea va avea loc la Bucureşti, în perioada 8-13 noiembrie. Competiţia internaţională de lungmetraj de anul acesta va fi jurizată de actorii Ada Condeescu şi Bogdan Dumitrache şi de regizorul Bogdan Mustaţă.

Ada Condeescu a studiat actoria la UNATC din Bucureşti. Şi-a făcut debutul în film în cunoscutul şi premiatul „Eu când vreau să fluier, fluier” (regia Florin Şerban), care a avut premiera la Berlinale în 2010. Pentru rolul din „Loverboy”, a primit premiul „The Heart of Sarajevo”, un an mai târziu, şi tot pentru interpretare „Cea mai bună actriţă” la Lithuania Film Festival. În 2013 a primit The Shooting Stars Trophey la Berlinale. A făcut parte din juriile unor festivaluri europene din Polonia, Bulgaria, Bosnia Herzegovina sau Belgia.

Bogdan Dumitrache s-a născut în mai 1977 la Bucureşti şi a absolvit Academia de Teatru şi Film în 1999. A debutat ca actor pe scena teatrului ,,Constantin Nottara” în anul 2000, dar a renunţat repede la teatru în favoarea filmului. Bogdan a jucat în câteva dintre cele mai titrate lung şi scurtmetraje ale momentului: ,,Trafic”, regia Cătălin Mitulescu, ,,Moartea domnului Lăzărescu”, regia Cristi Puiu, ,,Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, (Cătălin Mitulescu), ,,Portretul luptătorului la tinereţe” (Constantin Popescu), ,,Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, regia Adrian Sitaru, ,,Poziţia copilului”, regia Călin Peter Netzer.

Devenit cunoscut publicului larg datorită rolului din serialul ,,În derivă”, Bogdan a câştigat aprecierea criticilor pentru rolul lui Alex din filmul ,,Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, pentru care a primit Leopardul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno în 2011. Acelaşi an îi aduce lui Bogdan Premiul GOPO pentru rolul Laurian Haşiu ,,Leu” din filmul ,,Portretul luptătorului la tinereţe”.

Bogdan Mustaţă este unul dintre regizorii promiţători ai noii generaţii, premiat cu Ursul de Aur pentru scurtmetrajul "O zi bună de plajă" în 2008. A debutat în lungmetraj cu filmul "Lupu", care a beneficiat de sprijinul unor instituţii precum Sundance Institute sau Cannes l’Atelier şi prezentat în premieră în competiţia festivalului de film de la Sarajevo în 2013. Cel mai nou film al sau, “My life rehearsed in one leg” (2018) este un film experimental 3D proiectat deja în cadrul Festivalului Internaţional de Film de Dans Bucuresti şi Les Films de Cannes a Bucarest, urmând a fi proiectat în cadrul Steropsia (eveniment internaţional dedicat 3D, XR, AI organizat de Hollywood-based Advanced Imaging Society & VR Society) concomitent cu continuarea seriei de proiecţii în Bucureşti, în spaţiul alternativ pus la dispoziţie de CINETic.

Cele mai bune 9 filme pentru copii ale anului vor putea fi urmărite în premieră naţională în competiţia internaţională a festivalului, împreună cu 5 calupuri de scurtmetraje pentru diferite categorii de vârstă şi singurul film românesc pentru copii realizat în ultimii ani. Filmele din festival vor rula la Cinema Eforie, Cinema Gloria, Cinema Pro şi la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa. 

Juriul Competiţiei de Scurtmetraj va fi compus anul acesta din actriţa Laura Marin, criticul de film Georgiana Muşat şi regizoarea Andreea Lăcătuş (foto jos).

Laura Marin a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti în 2012, secţia Arta Actorului. A activat în teatrul independent timp de doi ani. După roluri pe scenă, în scurtmetraje şi publicitate, de patru ani activează în domeniul producţiei publicitare şi de film. În prezent, Laura este freelancer. Georgiana Muşat e critic de film - scrie pentru Acoperişul de Sticlă, Scena 9, Revista FILM, FILM Menu şi studiază filmologia la UNATC. Andreea Lăcătuş a absolvit în 2017 masteratul „Arta Regiei de Film” la UNATC Bucureşti. Lucrează ca regizor în regim independent şi dezvoltă programe artistice şi educaţionale în cadrul Asociaţiei inCAP.

Juriul de scurtmetraj de la KINOdiseea

Scurt-metrajele din competiţia internaţională KINOdiseea sunt grupate în jurul a cinci nuclee tematice adresate tinerilor de diferite vârste – de la cei mici (3-6, 6-9, 9-12, 12-15 ani) la cei mari (15-18 ani). 

Festivalul KINOdiseea va debuta pe 8 noiembrie, la Cinema Pro,  cu aşteptata animaţie franceză „Colţ Alb”,  în regia lui Alexandre Espigares,  considerată a fi cea mai fidelă adaptare a cărţii lui Jack London. Filmul care va închide cea de-a X-a ediţie KINOdiseea, proiectat imediat după gala de închidere este îndrăgita animaţie Anastasia, în regia lui Gary Goldman şi Don Bluth. 

Detalii despre toate filmele, precum şi informaţii despre rezervări şi bilete, pe kinodiseea.ro. Gala de Premiere a festivalului va avea loc pe 13 noiembrie, de la ora 19.00, la Cinema Eforie. 

KINOdiseea este cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală şi Sud-Est, atât ca număr de filme, cât şi ca număr de spectatori. Festivalul este recunoscut la nivel internaţional de către cea mai importantă asociaţie pentru promovarea filmelor pentru copii, ECFA — European Children’s Film Association. În cele 9 ediţii, festivalul a avut peste 100.000 de participanţi.
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus