Stiri de ultima ora

ActiveWatch: Insolvența nu oferă nicio garanție că TVR se va redresa financiar

ActiveWatch: Insolvența nu oferă nicio garanție că TVR se va redresa financiar
Cultura
Marți, situația Televiziunii Române a figurat pe ordinea de zi a Comisiei de cultură a Camerei Deputaților, însă acest subiect a fost amânat pentru săptămâna viitoare.

"Principalii vinovați de situația televiziunii publice dau dovadă de lașitate și nu își asumă măsurile care se impun pentru salvarea instituției. Insolvența nu oferă nicio garanție că TVR se va redresa financiar. În schimb, reprezintă o măsură ce provoacă temeri întemeiate privind respectarea misiunii publice a TVR și ridică semne de întrebare privind soarta activelor administrate de TVR", apreciază reprezentanții ActiveWatch.

Potrivit acestora, "mediul politic este principalul responsabil de situația dezastruoasă a televiziunii publice, prin managementul incompetent și corupt pe care l-a numit la conducerea instituției de-a lungul anilor, prin mecanismele legale care au permis jefuirea resurselor TVR fără niciun control public și nicio consecință legală și, mai ales, prin refuzul sistematic de a modifica legea 41/1994 și de a actualiza nivelul taxei de televiziune".

"Iar acum, după ce a reușit aceste performanțe , mediul politic pedepsește tot televiziunea publică cu o soluție ce pune în pericol misiunea constituțională a serviciilor publice de radio și televiziune", se arată în comunicatul citat.

Reprezentanții ActiveWatch cer Parlamentului și Guvernului să dea dovadă de responsabilitate și de curaj și să ia măsurile fără de care TVR nu va putea supraviețui — modificarea radicală a legii de funcționare și indexarea taxei de televiziune în raport cu inflația".

Discutarea propunerii pentru completarea Legii de funcționare a SRR și SRTv a fost amânată marți în Comisia de cultură a Camerei Deputaților.

"Este o inițiativă în procedură de urgență. (...) Înțeleg că la solicitarea grupului social-democrat se dorește a amâna discuția pentru o săptămână și rog consilierii comisiei să facă o adresă către Biroul permanent să solicităm amânarea discuției pentru că se află în procedură de urgență și în mod normal săptămâna viitoare ar fi trecut tacit", a declarat președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, deputatul PNL Gigel Știrbu.

Social-democratul Florin Pâslaru a spus că amânarea vine din cauza amendamentelor la această propunere.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune a fost inițial inclusă pe ordinea de zi, marți, în Comisia de cultură.

Prin proiectul de lege se propune separarea funcției de președinte al consiliului de administrație de cea de director general al SRR și SRTv și incompatibilități pentru membri ai consiliilor de administrație.

Potrivit proiectului, directorul general urmează să fie selectat în urma unui concurs de proiecte de management și, în cursul mandatului său de conducere, va avea autonomie decizională, dar va da socoteală de buna administrare a societății în fața consiliului de administrație. În cazul unui management defectuos flagrant, al neîndeplinirii indicatorilor de performanță stabiliți prin contractul de management, directorul general va putea fi schimbat din funcție, prin votul consiliului de administrație, înainte de expirarea mandatului.
www.agerpres.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus