Stiri de ultima ora

70 de refugiați sirieni din România, invitați la film. Vor viziona „Amintiri din Epoca de Aur, partea I”, peliculă de Cristian Mungiu, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest

70 de refugiați sirieni din România, invitați la film. Vor viziona „Amintiri din Epoca de Aur, partea I”, peliculă de Cristian Mungiu, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest
Cultura
70 de refugiați sirieni din România, invitați la film. Vor viziona „Amintiri din Epoca de Aur, partea I”, peliculă de Cristian Mungiu, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest

Aproximativ 70 de refugiaţi, majoritatea din Siria, vor asista sâmbătă, de la 15.00, la Muzeul Ţăranului Român, la proiecţia filmului "Amintiri din Epoca de Aur, partea I", de Cristian Mungiu, eveniment ce are loc în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.

La eveniment vor fi prezenţi refugiaţi care s-au implicat în subtitrarea în limba arabă a filmului, precum şi Eliza Drob, asociaţia ActiveRandom, care sprijină integrarea persoanele refugiate cu protecţie subsidiară. Unii dintre refugiaţi au ajuns în România de câţiva ani, alţii de câteva luni. Majoritatea sunt femei din Siria, dar unele provin din Iran, Egipt, Irak, Liban. Ei beneficiază de consiliere profesională, ore de limbă română, engleză, arabă, participă la festivaluri de artă şi cultură, workshopuri creative, curs de cetăţenie română. Refugiaţii care vor fi prezenţi la eveniment sunt sprijiniţi de asociaţia ActiveRandom.

„Știm că acești oameni au trecut prin momente de cumpăna ale vieților lor, si-au părăsit țările si au ajuns în locuri aflate la mare depărtare, într-o cultură cu totul diferită. Au numeroase nevoi. Noi credem că printre aceste nevoi se află și aceea de a înțelege cât mai bine lumea în care au intrat și care le va fi patrie adoptivă de acum înainte. De aceea, ne-am gândit să le oferim experiența unui film românesc, pentru că cinematografia este una din căile cele mai directe de a ajunge la inima unui om”, se arată într-un comunicat al PiArt Vision.

Un drum de 10 zile, aproape fără oprire

Fatema Waiza - din Siria - refugiată în România de 4 ani, a plecat din Siria în octombrie 2012 din cauza războiului. Locuia în Alep, unde în fiecare zi auzea bombardamente şi avioane. Nu mai aveau apă şi curent. A plecat din Siria cu soţul ei şi cu cei doi copii. Au ajuns în Turcia, în Adana, unde a închiriat un apartament. Dar viaţa a continuat să fie foarte grea. Deşi au lucrat cu toţii, condiţiile nu erau aşa de bune. Ea a lucrat la o fabrică de şampon şi gel de duş, la o fabrică de plăcinte şi în agricultură (la cultivat ceapă şi usturoi), iar fata ei a lucrat la o fabrică de rahat. Deşi munceau foarte mult, cu greu au reuşit să îşi strângă bani.

Au decis să plece după doi ani. La început a plecat doar Fatema, singură, în România. Ca să ajungă aici, nu putea decât în mod ilegal. A plătit aproximativ 2000 de dolari ca să călătorească într-un tir cu alte 15 persoane. După un drum de aproape 10 zile, în care au avut voie să coboare 5 minute o dată la câteva zile, a ajuns în Bucureşti unde şi-a depus solicitarea de azil. A locuit în Centrul de Cazare şi Primire a Solicitanţilor de Azil de pe strada Vasile Stolnicul timp de un an. După ce a obţinut statutul de refugiat a făcut actele de chemare pentru familia ei. Acum, după 4 ani, Fatema este croitoreasă şi vorbeşte limba română foarte bine. Fiica ei este înscrisă la o şcoală arabă. “Acum e ţara mea! Dacă îmi plac oamenii, ţara, limba, eu nu vreau să mai plec de aici”. 

Hibah Aladas din Siria - de 7 ani în România - cetăţean român, are 21 de ani. S-a născut şi a crescut în Siria. Când a început războiul, tatăl ei a decis să vină cu familia în România. Mai are o soră mai mica şi un frate mai mare. Cu toţii au învăţat limba română foarte bine şi dupa ce Hibah s-a simţit stăpână pe cunoştinţele ei de limba română a decis să aplice la Facultatea de Litere, Secţia română-engleză, Universitatea din Bucureşti. A fost admisă, dar ea continuă să participe la orele de limba română organizate de asociaţia ActivRandom. Mai mult decât atât, Hibah predă un curs gratuit de limba arabă în cadrul asociaţiei pentru români. 

Sara Allabed din Siria, aflată de 1 an în România, are 18 ani, şi a obţinut protecţie subsidiară acum câteva luni. Învaţă româna şi engleza intensiv dar nu a vrut să piardă niciun an din pregătirea ei academică, aşa că s-a înscris şi a fost acceptată la Facultatea de Inginerie Civilă din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti cu predare în limba engleza.

Budour are 19 ani, a venit din Siria acum 3 ani şi a obţinut statutul de refugiat. Încă învaţă limba română, dar asta nu a oprit-o să se înscrie la Facultatea de inginerie medicală din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti cu predare în limba română.

Cea de-a opta ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest are loc până duminică la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Cinemateca Eforie.
RomaniaLibera.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus