Stiri de ultima ora

61 de evenimente au fost derulate de ICR în cadrul Sezonului România-Franţa

61 de evenimente au fost derulate de ICR în cadrul Sezonului România-Franţa
Cultura
Preşedintele Institutului Francez, Pierre Buhler, preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, comisarul părţii franceze a Sezonului, Jean-Jacques Garnier şi E.S. Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa

Institutul Cultural Român a contribuit la Sezonul România-Franţa cu 61 de evenimente, derulate în cadrul a 33 de proiecte, într-un demers unic de diplomaţie culturală, în perioada 27 noiembrie 2018 - 16 aprilie 2019. Teatru, dans, muzică, cinema, literatură, arte vizuale, expoziţii, dezbateri au fost domeniile prin care ICR Paris a generat, în cadrul Sezonului, un dialog autentic între comunităţi şi creatori.

"Traversăm, laolaltă cu întreaga lume, o epocă în care lucruri care păreau cucerite durabil se vădesc mai fragile decât scontam. Mă refer aici şi la tragedia petrecută cu unul dintre simbolurile Franţei şi ale lumii, Catedrala Notre-Dame. În asemenea momente este cu atât mai mult necesar să ne exprimăm cu limpezime şi răspicat valorile. Astfel, după lunile de muncă asiduă depusă, Sezonul este un prilej de reafirmare a acestor valori“, a declarat preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu. „Aşa cum am mai spus, cu diverse ocazii, de-a lungul desfăşurării acestei prime părţi a Sezonului România-Franţa mi-a persistat în minte o frază a gânditorului francez Leon Bloy, citată de Constantin Noica în Jurnalul său filosofic: «Nu se ştie cine dă şi cine primeşte».  Pentru Institutul Cultural Român, participarea la acest program major este o experienţă din care iese cu certitudine îmbogăţit - după cum sperăm că şi Sezonul a avut de câştigat din contribuţia pe care am fost în măsură s-o aducem. Noi suntem implicaţi, în această perioadă, în câteva proiecte de anvergură, după ce am finalizat cu succes acţiunile dedicate Anului Centenar. Avem de răspuns unui ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare, iar Festivalul Internaţional EUROPALIA 2019, unde România este ţară invitată, iar ICR este insituţia care coordonează, din partea ţării noastre pregătirile pentru acest mare proiect, este una dintre provocările la care mă refer. Un tur de forţă instituţională, aşadar, şi o perioadă pe cât de solicitantă, pe atât de promiţătoare”,  a subliniat preşedintele ICR.

Un moment cheie al Sezonului a  inclus  Panorama filmului românesc la Paris (13-16 decembrie), organizat în exclusivitate de Institutul Cultural Român de la Paris şi integrat, în 2018,  în cadrul Sezonului.  ICR Paris a prezentat douăsprezece filme româneşti recente, în prezenţa unor invitaţi de marcă, realizatori, actori, membri ai echiper de filmare. Zece pelicule au fost prezentate în premieră sau avanpremieră în Franţa. 

În cadrul serii muzicale, „Rencontres musicales de l’Hôtel de Béhague“, clasa de Excelenţă pentru Violoncel a Fundaţiei Louis Vuitton, creată şi dirijată de Gautier Capuçon, a susţinut, pe 15 decembrie,  un concert extraordinar de violoncel, la care special guest a fost Excelenţa Sa Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România.

Un concert excepţional „Priviri încrucişate”, a fost susţinut, pe 23 martie,  de violonista Sarah Nemţanu şi pianista Saida Zulfugarova, în cadrul ediţiei 2019 a Festivalului Printemps du Violon, unde România a fost ţară invitată de onoare.

În cadrul lecturilor publice, „Literatura română, lecturi pariziene“, proiect iniţiat de ICR Paris, în colaborare cu universitatea Sorbonne Nouvelle - Paris 3 şi INALCO, mai mulţi scriitori români, printre care Florina Iliş, Matei Vişniec, Lucian Dan Teodorovici (invitat special al Nuit de la lecture), Florica Courriol, Ramona Bădescu, Horia Ursu, au susţinut seri de lecturi şi întâlniri cu publicul în bibliotecile din regiunea pariziană .

Prin toate aceste evenimente ICR, care au fost incluse în cadrul Sezonului ca urmare a aprecierii a înaltei calităţi a evenimentelor organizate de instituţie, s-a reafirmat ataşamentul celor două ţări faţă de o Europă a păcii, a ideilor şi a cooperării şi s-a accentuat vocaţia de a reînnoi şi întări legăturile culturale dintre cele două state.

Sezonul România-Franţa 2019 este organizat de următoarele instituţii:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării şi Inovării, Ministerul Educaţiei, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi Antreprenoriat, Ambasada României la Paris şi Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Ţărnea

Din partea Franţei: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa şi Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului pentru Învăţământ Superior, Cercetare şi Inovare, Ministerului Tranziţiei Ecologice şi Solidarităţii, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franţei la Bucureşti, al reţelei filialelor Institutului Francez din România şi al Alianţelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier

Selecţie de evenimente organizate în timpul Sezonului România-Franţa:

13-16 decembrie 2018: Panorama filmului românesc la Paris

Panorama filmului românesc este singurul eveniment dedicat cinematografiei române din capitala Franţei, organizat în exclusivitate de Institutul Cultural Român de la Paris. În 2018, Panorama filmului românesc a fost integrată, ca eveniment far, în cadrul Sezonului România-Franţa.

28 ianuarie: Concert de muzică electronică românească la Hôtel de Béhague – BoG
adevarul.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus