Stiri de ultima ora

Toyota rămâne cel mai valoros brand auto din lume: Tesla, singurul brand auto din top 10 cu o valoare în creștere

Toyota rămâne cel mai valoros brand auto din lume: Tesla, singurul brand auto din top 10 cu o valoare în creștere
Auto
Toyota rămâne cel mai valoros brand auto din lume: Tesla, singurul brand auto din top 10 cu o valoare în creștere

Publicat Marti, 30.06.2020 de Daniel Popescu, Foto: Toyota

Toyota este și în acest an cel mai valoros brand auto din lume, cu o valoare de 28 de miliarde de dolari, însă Tesla a urcat pe poziția a patra și este singurul brand auto în creștere, cu o valoare de 11 miliarde de dolari.

Toyota este în mod tradițional cel mai valoros brand din industria auto, iar constructorul japonez a obținut această performanță și în 2020, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de cercetare de piață Kantar.

În acest an, valoarea brandului Toyota a scăzut cu 3% la 28.4 miliarde de dolari, însă rivalii niponilor sunt încă departe de prima poziție.

De altfel, Mercedes-Benz este pe poziția a doua cu o valoare de piață de 21.3 miliarde de dolari, în scădere cu 9% comparativ cu 2019, în timp ce podiumul este completat de BMW , cu o valoare a brandului de 20.5 miliarde de dolari și o scădere de 12%.

Singurul brand auto din top 10 care a înregistrat o creștere este Tesla , care a progresat de pe locul 7 pe locul 4 după o creștere de 22% la o valoare a brandului de 11.3 miliarde de dolari.

Constructorul american a surclasat astfel branduri auto cu o istorie mult mai lungă precum Ford , Honda și Nissan . Ultimele trei poziții din top 10 sunt ocupate de constructorii germani Audi , Volkswagen și Porsche . În ansamblu, brandurile auto din top 10 au pierdut 7.2% din valoare comparativ cu anul trecut.

Oficialii Kantar menționează că sectorul auto a înregistrat o scădere anuală a valorii brandurilor începând din 2008, dar că cererea pentru mașini electrice ar putea conduce la o creștere.

"Începând din 2008, sectorul auto a scăzut în valoare și nu și-a mai revenit niciodată. Acesta urma să fie anul în care fiecare constructor mizează pe electric, dar am avut această întrerupere masivă care a dinamitat aceste planuri", menționează Graham Staplehurst, directorul de strategie al topului realizat de Kantar.

Valoarea unui brand este stabilită de Kantar pe baza unei formule care include capitalizarea unui brand pe bursă și percepția publicului asupra brandului. Prin urmare, valoarea brandului nu este același lucru cu valoarea pe bursă a constructorului respectiv, care se calculează strict în funcție de prețul și cantitatea acțiunilor disponibile.
automarket.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus