Stiri de ultima ora

Raport după un an cu Tiguan. Plus verificarea înainte de iarnă

Raport după un an cu Tiguan. Plus verificarea înainte de iarnă
Auto
Timpul trece repede. Mi se pare că am scris primul episod al testului cu Tiguan acum câteva săptămâni, deși la începutul lunii decembrie se face deja un an de la momentul respectiv. Cum mașina ajunsese însă în garaj înainte de redactarea acelui prim episod al testului nostru pe termen lung, putem bifa deja oficial un an de la momentul în care SUV-ul compact german și-a făcut loc în familie. Așa că se episodul de azi va avea două subiecte: pe de o parte un raport "financiar" după 12 luni cu Tiguan, pe de altă parte o verificare în service înainte de iarnă.

Prima verificare la service

Începem cu vizita la service. În cazul lui Tiguan, intervalul de revizie la service este unul foarte relaxat: doi ani sau 30.000 de kilometri. Deși am încredere în faptul că inginerii nemți n-au dublat "clasicul" interval de un an fără să aibă argumente solide în sensul ăsta, nu am încredere în faptul că șoferii germani și șoferii din România se întâlnesc cu aceleași condiții de trafic și cu aceleași contexte rutiere în viața de zi cu zi, așa că mi se pare că o vizită anticipată la service, la un an și-un pic de la achiziția mașinii, poate fi trecută undeva la mijloc între ceea ce numim măsură de precauție și verificare de rutină înainte de iarnă.

Mi-am făcut programarea telefonic la service-ul Porsche București Vest, aflat undeva pe centura Bucureștiului, aproape de intersecția cu autostrada București-Pitești. Le-am spus oamenilor ce vreau să fac și care-i scopul vizitei: un schimb de ulei și de filtru de ulei , plus "închirierea" unei perechi de ochi specializați în dedesubturile lui Tiguan care să verifice starea generală a mașinii înainte să intrăm cu ea în nămeți. Costul total mi-a fost comunicat tot telefonic, pe loc: undeva în jur de 800 de lei, sumă care conține manopera și materialele pentru verificare și schimbul de ulei. Toată acțiunea urma să dureze undeva în jur de două ore.

Am anunțat și că voi veni cu fotograful Automarket care va "documenta" între procesul. 

Am fost preluat la recepția service-ului de Ștefan Tănase, unul dintre consilierii zonei de service, care mi-a făcut recepția. Amabil și deschis, Ștefan mi-a făcut cunoștință cu procedura prin care urma să treacă mașina. Din discuția cu el am adăugat la lista de verificări și o analiză a conexiunii mufei USB frontale din cauza faptului că există momente în care sistemul Android Auto se deconectează de la sine în timpul funcționării. O problemă notată și bifată ulterior pe listă cu ajutorul unuia dintre specialiștii în zona electrică a mașinii. Și rezolvată printr-un update software la care mașina era oricum programată la următoarea vizită în service.

După 30 de minute de așteptare la cafeneaua dealerului, am intrat într-o "rezervă" izolată a service-ului, unde mașina noastră a fost preluată de Claudiu Negoiță, unul dintre mecanicii specialiști ai atelierului. Urma să aflu din discuțiile cu el că are o experiență de 10 ani în gama Volkswagen și că rutina nu prea există în zona asta deoarece industria auto schimbă mașinile într-un ritm accelerat care nu prea-ți dă voie să te plictisești. "Așteptăm electricele și autonomele, pentru noi se deschide un capitol nou, chiar dacă baza unei mașini rămâne aceeași", spune Claudiu în timp ce începe să bifeze lista de verificări necesare: lichide, baterie, sistem electric, faruri, stopuri, stergătoare, oglinzi.

Ridicăm mașina pe elevator și, după demontarea scutului frontal, începe o inspecție la centimetru pătrat a dedesubtului lui Tiguan. Suspensii, amortizoare, roți, frâne, punți: toate trec pe rând pe sub ochii atenți ai omului nostru. "Mașina e nouă și pare că ați avut grijă de ea", spune Claudiu în timp ce sfredelește cu lanterna zonele în care în mod normal nu ai acces foarte ușor. 

La verificare observă și o problemă: o scurgere minoră de ulei în zona distribuției, chestiune pe care o analizează cu atenție timp de câteva minute. "Trebuie rezolvată, pentru a nu risca să ajungă ulei pe cureaua de distribuție. Dar trebuie să vă facem o nouă programare și să lăsați mașina aici o zi, pentru că vom demonta o parte din ce-i dedesubt", spune Claudiu. Deși e o problemă tehnică, mă bucur și mă felicit că am avut inspirația de a aduce mașina anticipat la verificări. Mai ales că lucrarea se face în garanție. Urma să programez vizita prelungită la trei zile distanță. 

Între timp, verificările continuă, iar mecanicul se ocupă de schimbul de ulei și de filtru conform cerințelor mele. Tiguan de pe gât niște litri de ulei Castrol Edge și totul e sub control. "Deși intervalul de service e de doi ani, din ce în ce mai mulți clienți preferă să vină mai repede cu mașina în service pentru schimburi", spune Claudiu. Veste care nu poate decât să mă bucure: știți proverbul cu paza bună. Într-o țară în care reviziile sunt văzute deseori ca elemente opționale și sunt făcute cu sila în condiții mai mult sau mai puțin sigure, e bine de știut că există șoferi cu adevărat interesați de mentenanța și de sănătatea mașinii lor.

Claudiu observă faptul că stropirea parbrizului nu se face optim și reglează unghiuri de incidență, apoi scoate roata de rezervă de uz temporar din portbagaj și se asigură cu un compresor că sunt acoperit și din punctul ăsta de vedere în caz de urgență în următoarea perioadă. După ce introduce toate datele în computer, așteaptă ok-ul sistemului și ne strângem mâinile. Două ore pe ceas.

840 de lei am avut de plătit în urma vizitei la service. Sumă care va intra în lista de cheltuieli pentru primul an de viață al mașinii. 

Cât am cheltuit cu Tiguan după 12 luni

Dacă vă orientați spre un Tiguan precum cel pe care îl am eu în garaj, vă spun în rândurile următoare la ce să vă așteptați la nivel de cheltuieli. Un calcul făcut kilometru cu kilometru, ca la carte.

1172 de litri de motorină au trecut timp de un an prin cilindrii motorului diesel de 2.0 litri și 150 de cai pe care îl am sub capota mașinii. În timpul ăsta am parcurs 17.500 de kilometri, în majoritatea lor în afara orașului. Pentru că locuiesc la 10 kilometri de București și am făcut câteva drumuri București-Bistrița și retur, calculele mele arată că am parcurs în jur de 65% dintre drumuri în regim extraurban și doar 35% în regim urban. În acest context, consumul mediu al mașinii a fost de 6.7 litri/100 km. Evident, e o utilizare cât se poate de uzuală a mașinii, în modul Normal de rulare în marea majoritate a cazurilor și cu câteva accente în modul Sport pe drumurile cu serpentine din munți. Probabil însă că aceste escapade s-au diluat în cei peste 17.000 de kilometri rulați în ritm normal, fără exagerări inutile.

În total, calculul hârtiei îmi indică în jur de 6450 de lei cheltuiți într-un an pe carburant. Este, de departe, cea mai mare cheltuială pe care am avut-o cu Tiguan în această perioadă. 

La nivel de asigurări, polița RCA (550 de lei/an) și polița CASCO (3600 de lei/an) înseamnă puțin peste 4000 de lei. Nu am activat niciuna dintre polițe, singurul incident cu urmări "estetice" din aceste 12 luni fiind cauzat de un alt șofer. Am vorbit la vremea respectivă despre asta și v-am povestit cum am fost nevoiți să schimbăm cu totul unul dintre blocurile optice, cu un deviz destul de gras. Așa că, oricât de "inutilă" ar fi suma investită în asigurări, faptul că suntem protejați de orice eveniment neplăcut e cu totul reconfortant.

La capitolul service/mentenanță, vizita recentă pentru verificări și schimb de ulei și filtru se adaugă celor două completări ale lichidului AdBlue survenite de-a lungul anului (în jur de 100 de lei în total) și unei completări a lichidului de răcire, care acum o lună a scăzut sub nivelul minim (în jur de 50 de lei pentru lichidul concentrat plus apa distilată necesară diluării). În total, notez în jur de 1000 de lei pentru primul an de rulare a mașinii. Decent.

Evident, anvelopele de iarnă trebuie adăugate în bugetul pe care trebuie să-l aveți în vedere pentru primul an. În cazul nostru, cele patru anvelope Michelin Alpin 5 montate înaintea iernii trecute și despre care au costat 2600 de lei (în jur de 650 de lei/anvelopă). Este o investiție punctuală destul de mare, dar care va fi amoritizată în următorii ani.

Cât despre deprecierea mașinii, lucrurile sunt nuanțabile. Tiguanul nostru a avut un preț de achiziție de exact 39.061 de euro cu TVA. Pentru că cea mai bună analiză a prețului actual de revânzare se face prin comparația directă cu mașini echipate identic la un rulaj asemănător, o conspecție a pieței (Germania plus România) îmi dovedește faptul că mașina reușește să-și mențină bine valoarea după un an de utilizare. O mașină asemănătoare poate fi achiziționată astăzi de pe piața SH pentru o sumă care variază între 31.000 și 32.000 de euro, ceea ce face ca deprecierea netă să fie de circa 7-8 mii de euro.

Este interesant de analizat evoluția și ritmul deprecierii până și după apariția unui viitor facelift pe Tiguan. Până acum, mă declar mulțumit de modul în care mașina își păstrează valoarea, chiar dacă Tiguan nu mai poate fi considerat unul dintre modelele noi din gama Volkswagen.

De altfel, așa cum se întâmplă în cazul modelelor care trec în al treilea an de viață, SUV-ul a început să intre în perioada ofertelor speciale interesante. Una dintre ele este oferită în noiembrie-decembrie: 19.925 de euro cu program Rabla inclus pentru un Tiguan 2.0 TDI de 115 CP cu transmisie manuală și tracțiune față. Cu câteva dotări interesate incluse: Front Assist , Multi Collision Brake, Computer de Bord Plus, 7 airbag-uri, volan piele, aer condiționat, geamuri electrice față/spate și sistem multimedia cu display TFT de 16.5 centimetri. Găsiți aici mai multe informații despre promoțiile în curs, dacă vă interesează subiectul.
automarket.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus