Stiri de ultima ora

Proiect de lege: șoferii care țin telefonul în mână la volan vor primi o amendă de minim ...

Proiect de lege: șoferii care țin telefonul în mână la volan vor primi o amendă de minim ...
Auto
Proiect de lege: șoferii care țin telefonul în mână la volan vor primi o amendă de minim 1.300 de lei și vor avea permisul suspendat 30 de zile

Publicat Vineri, 11.01.2019 de Daniel Popescu

Șoferii care țin în mână telefonul mobil în timpul mersului vor primi o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei și vor avea permisul suspendat timp de 30 de zile, potrivit unui proiect de lege pentru schimbarea Codului Rutier.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care introduce câteva modificări majore la Codul Rutier.

Principala noutate se referă la modificarea articolului care prevede interzicerea utilizării telefonului mobil în timpul mersului. În cadrul proiectului, se menționează explicit că șoferii nu au dreptul să țină telefonul în mână, astfel că legislația va fi una mai clară decât până în prezent.

În plus, o altă modificare este sancțiunea prevăzută în cadrul acestei contravenții. Astfel, rămâne valabilă suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile, însă amenzile vor crește substanțial: în loc de două puncte de penalizare și 2-3 puncte de amendă, sancțiunile vor ajunge la 6 puncte de penaliare și între 9-20 de puncte de amendă.

Cu alte cuvinte, amenda pentru ținerea în mâna a telefonului mobil va fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Nu în ultimul rând, proiectul prevede că sancțiunea va fi aplicată și celor pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, în această categorie fiind incluși, de exemplu, bicicliștii.

Proiectul de lege va rămâne în dezbatere publică timp de 20 de zile și, în cazul în care va fi aprobat, va intra în vigoare în 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că sancțiunile actuale împotriva utilizării telefonului mobil în timpul mersului se aplica foarte rar.
automarket.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus