Stiri de ultima ora

Programul Rabla 2019 – Cum obții prima de casare, în 4 pași simpli

Programul Rabla 2019 – Cum obții prima de casare, în 4 pași simpli
Auto
Rabla 2019 a debutat oficial vinerea trecută, pe 12 aprilie. Cetățenii români care vor să se înscrie în program, în vederea obținerii unui ecotichet, trebuie să urmeze patru pași simpli.

Înainte de a începe, trebuie clarificate condițiile pe care cineva trebuie să le îndeplinească pentru a fi eligibil în programul Rabla 2019. Candidații trebuie să aibă domiciliul sau reședința în România, să nu aibă nicio datorie la stat, iar vechiul autoturism ce urmează a fi dat spre casare trebuie să aibă o vechime de minimum 8 ani. Valabilitatea ITP-ului nu mai este obligatorie, după cum a anunțat Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Aceste condiții sunt prevăzute în Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017-2019.

În continuare, să aflăm care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a obține bonificația de la stat, cu scopul achiziționării la preț redus a unei mașini noi.

1) Înregistrarea la producător

După ce s-a asigurat că bifează toate criteriile cerute prin lege, candidatul trebuie să se înscrie la producătorul auto al mașinii ce urmează a fi achiziționată. Lista completă a dealerilor auto validați de Administrația Fondului pentru Mediu poate fi consultată aici .

Înscrierea la producător se va face în baza următoarelor documente:

– copie a actului de identitate; – copie legalizată a certificatului de înmatriculare a vechiului autoturism; – copie legalizată a cărții de identitate a mașinii; – certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale, act care demonstrează că solicitantul nu are datorii la stat; – un document prin care proprietarul mașinii declară va folosi personal prima de casare pentru a cumpăra o mașină sau că transmite altcuiva dreptul de folosință a respectivei bonificații.

2) Predarea mașinii vechi

Odată ce candidatul finalizează procedura de înscriere în programul Rabla 2019, are la dispoziție maximum 30 de zile pentru a contacta un colector autorizat în vederea distrugerii/dezmembrării vechiului autoturism. De aici poți descărca lista completă a operatorilor economici autorizați să desfășore activități de colectare și tratare a vehiculelor scoase din uz. Firma respectivă va emite un certificat de distrugere a vechii mașini.

3) Radierea din circulație a mașinii vechi

În baza certificatului obținut de la compania de colectare se va realiza radierea din circulație a vechiului autoturism. În continuare, în termen de 30 de zile, proprietarul mașinii trebuie să predea producătorului (vezi pasul 1) o copie a acestui certificat, ce va fi anexată dosarului.
auto-bild

Articole similare :
comments powered by Disqus