Stiri de ultima ora

Noi taxe pentru șoferii care conduc în București

Noi taxe pentru șoferii care conduc în București
Auto
Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA) propune introducerea unor noi taxe municipale: de poluare și de congestie.

Scopul proiectului este să stimuleze înnoirea parcului auto din București, sprijinind astfel un proiect deja derulat de către Primărie. Șoferii care tranzitează Bucureștiul ar urma să plătească – în medie – 3 euro pe zi. Tariful diferă în funcție de norma de poluare a mașinii și se aplică inclusiv până la Euro 5.

Nu doar șoferii bucureșteni sunt vizați de APIA, ci și posesorii de mașini înmatriculate în alte județe care circulă prin Capitală și contribuie la poluarea atmosferei și la îngreunarea traficului (reamintim că). Aceștia ar urma să plătească o așa-numită „taxă de congestie , iar banii strânși astfel ar putea fi redirecționați către un Fond pentru Aer Curat.

Un document oficial emis de APIA explică utilitatea acestui fond, pentru ca șoferii să nu se simtă taxați inutil: „Din acest fond vor putea fi finanţate proiecte, precum: dezvoltarea infrastructurii electrice sau de gaz natural comprimat în Bucureşti, parking hubs (n.r. terminale multimodale cu parcare) sau acordarea de vouchere pentru casarea maşinilor vechi .

Marius Tudor, secretar general al APIA, reamintește că București nu este primul oraș european în care s-ar implementa o astfel de taxă: „Măsurile propuse de Comitetul de Mediu al APIA au în vedere o analiză a ceea ce se întâmplă prin Europa, multe alte oraşe adoptând măsuri similare cu cele propuse de noi. Am pornit de la faptul că Bucureştiul este unul dintre oraşele cele mai poluate din România – vedeţi şi procedura de infringement adresată României pe acest subiect – şi este unul dintre cele mai aglomerate oraşe din lume, din punct de vedere al traficului .

Specialiștii estimează că noile taxe ar aduce venituri anuale de aproximativ 120 de milioane de Euro, bani ce ar fi folosiți la eliminarea din trafic a mașinilor cu grad ridicat de poluare, dar și la decongestionarea traficului rutier.

Articole similare :
comments powered by Disqus