Stiri de ultima ora

Înmatricularea mașinilor cu motoare Euro 3 și Euro 4 ar putea fi interzisă: măsura apare ...

Înmatricularea mașinilor cu motoare Euro 3 și Euro 4 ar putea fi interzisă: măsura apare ...
Auto
Înmatricularea mașinilor cu motoare Euro 3 și Euro 4 ar putea fi interzisă: măsura apare într-un proiect pentru combaterea schimbărilor climatice

Publicat Luni, 03.02.2020 de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com

Un proiect național pentru combaterea schimbărilor climatice propune interzicerea înmatriculărilor pentru mașinile cu motoare Euro 3 și Euro 4.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a publicat la sfârșitul lunii ianuarie un amplu proiect cu măsuri concrete pentru combaterea schimbărilor climatice, care a fost redactat pe baza recomandărilor primite de la Comisia Europeană.

Proiectul are numele Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) și include o serie de măsuri radicale care ar trebui adoptate în perioada 2021-2030, iar unele dintre ele se referă inclusiv la domeniul transporturilor.

Printre altele, în proiect se propune interzicerea înmatriculărilor de mașini cu motoare Euro 3 și Euro 4.

"Reducerea emisiilor GES (n.r - Gaze cu Efect de Seră) prin menținerea unui parc auto cu autovehicule (Euro 6), eficiente sau vehicule cu propulsie electrică și prin interzicerea înmatriculării autovehiculelor cu norme de poluare Euro 3 și Euro 4", se precizează la capitolul legat de transport.

Totuși, nu este precizată o dată exactă de la care să intre în vigoare o astfel de regulă.

De asemenea, proiectul încurajarea introducerea unei legislații care să limiteze circulația mașinilor poluante în centrul mailor orașe, iar taxa Oxigen introdusă în București de la începutul acestui an este oferită ca exemplu.

"Limitarea circulației vehiculelor cu alimentare convențională în centrele orașelor, pentru a îmbunătăți calitatea aerului".

Nu în ultimul rând, proiectul prevede o promovare mai agresivă a serviciilor de transport alternativ, inclusiv cele de car-hailing precum Uber sau cele de închiriere de biciclete și trotinete electrice .

"O reducere considerabilă a emisiilor GES se realizează prin dezvoltarea și promovarea metodelor alternative de mobilitate și prin menținerea unui parc auto cu autovehicule moderne. Suplimentar, interzicerea înmatriculării autovehiculelor cu norme de poluare Euro 3 și Euro 4 va contribui la îmbunătățirea calității aerului", se mai precizează în proiect.
automarket.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus