Stiri de ultima ora

Matur

Matur
Auto
Renault Captur este unul dintre pionierii SUV-urilor de segment B. În 2013, anul lansării pe piață, Captur avea un singur rival: Nissan Juke. Între timp, constructorii au înțeles că publicul este interesat de astfel de modele, iar SUV-ul Renault are astăzi peste 20 de rivali direcți pe piață.

În ciuda concurenței acerbe, Renault Captur este cel mai bine vândut SUV de segment B din Europa în 2018. Pentru a dinamiza și mai mult situația, Renault a lansat însă o generație nouă, iar producătorul francez a pregătit o mulțime de noutăți, atât la nivel tehnic, cât și în dreptul tehnologiilor moderne implementate la interior.

SUV-ul Renault s-a maturizat , are dimensiuni mai generoase, un design care a evoluat plăcut și mai ales un comportament rutier complet diferit.

Testul internațional cu noua generație Renault Captur a avut loc în apropiere de Atena, Grecia.

Motor / Transmisie

Noua generație Renault Captur propune câteva modificări interesante în dreptul motorizărilor. Clienții vor putea alege din trei unități pe benzină și două diesel. Însă, începând cu partea a doua a anului viitor, Renault va introduce în ofertă și o variantă plug-in hybrid.

În cadrul testului internațional, francezii au venit cu două propuneri pe benzină: 1.3 TCe de 130 de cai putere, transmisie manuală cu șase trepte și echipare Intens, respectiv 1.3 TCe de 154 de cai putere cu transmisie automată cu șapte trepte EDC și echipare Initiale Paris.

Pe traseul pregătit de organizatori am condus ambele variante, însă astăzi voi acorda o atenție deosebită versiunii de 130 de cai putere și transmisie manuală. Cu motorul de 1.332 de centimetri cubi am făcut cunoștință în urmă cu un an pe Mercedes-Benz Clasa A. Unitatea propusă de Renault dezvoltă 130 de cai putere la 5.000 rpm și 240 Nm începând cu 1.600 rpm.

În traficul urban, motorul se descurcă bine, fiind agil și având mici explozii de personalitate atunci când îl exploatezi sus în ture. Îi place mult de tot acolo. Totuși, pe drumurile naționale sau pe autostrăzi, cei 130 de cai putere dau semne de oboseală imediat ce treci de 90 km/h. 

Așa cum ne-am obișnuit, Renault propune un sistem pentru schimbarea modurilor de rulare (acesta este denumit oficial Multi-Sense). În cazul lui Captur, acesta propune trei moduri: Eco (comportament anesteziat și orientat către eficiență) Sport (reacții mai rapide) și MySense (modul care poate fi personalizat în funcție de dorințele celui aflat la volan). 

Transmisia manuală cu șase trepte a fost etajată destul de lung, iar timoneria nu este una dintre cele mai precise. Deși Renault va oferi și o transmisie automată cu dublu ambreiaj pe această versiune a motorului de 130 de cai putere, cel mai probabil mulți clienți se vor orienta către varianta cu transmisia manuală. 

Așa cum am menționat mai sus, am condus și versiunea de 154 de cai putere echipată cu transmisia EDC. Deși diferențele de putere și cuplu sunt mici, această variantă este mult mai potrivită pentru cei care își doresc un Captur și mai fâșneț. Cutia automată cu 7 trepte are două tipuri de schimbător: cel clasic cu levier și noul selector electronic e-shifter. Din păcate, acesta din urmă va fi disponibil doar pe versiunea Initiale Paris. În plus, în cazul lui e-shifter, consola centrală devine una "plutitoare", iar sub aceasta vor putea fi depozitate obiecte de mici dimensiuni. 

Motorul de 1.3 litri TCe testat pe drumurile virajate și pe porțiunile de autostradă din apropierea Atenei promite valori bune de consum. După ce l-am "alergat" binișor, valoarea afișată pe computerul de bord a fost de 6.8 litri/100 de kilometri. Pentru moment, Renault nu comunică datele de consum ale lui Captur, valorile fiind încă în stadiul de omologare.

Așa cum afirmam și la început, lista SUV-urilor de segment B este una extrem de generoasă. Am căutat rivali cu puteri apropiate de cea oferită de motorului de 1.3 litri și am identificat 13 modele concurente.

După o analiză atentă, consumul mediu mixt anunțat de producători pentru o motorizare apropiată cuplată la o cutie manuală variază între 5.0 litri/100 de kilometri (Seat Arona 1.0 TSI cu 115 CP) și 6.2 litri/100 de kilometri (Mazda CX-3 facelift Skyactiv-G cu 121 CP).

La o scurtă privire peste fișa tehnică a noului Clio, model dezvoltat pe aceeași platformă și echipat cu aceeași motorizare de 1.3 litri de 130 de cai putere, dar cuplat la transmisia automată, consumul mediu anunțat de producător este de 5.2 litri/100 de kilometri. În aceste condiții, suntem convinși că pe fișa tehnică a noului Captur vom vedea o valoare apropiată de cea obținută de Clio, ceea ce înseamnă că SUV-ul de segment B va ajunge undeva la jumătatea clasamentului realizat în funcție de consum. 

Așa cum era de așteptat, în această configurație (motor de 130 CP și transmisie manuală) Renault Captur nu propune performanțe care să-ți trezească dorințe interzise. Ce-i drept, Renault nici nu își dorește acest lucru de la Captur. Astfel, pentru accelerația de la 0 la 100 km/h SUV-ul din Hexagon are nevoie de 10.6 secunde.

Peugeot 2008 facelift echipat cu motorul de 1.2 litri de 130 de cai putere este cel mai rapid SUV din această zonă de putere, cu 9.5 secunde necesare pentru același sprint, în timp ce Ford EcoSport 1.0 EcoBoost cu 125 de cai putere este de departe cel mai lent dintre rivalii lui Captur (12.7 secunde pentru 0-100 km/h).

Deși diferențele de timpi sunt notabile, Renault Captur se află în partea de jos a clasamentului, modelul francezilor fiind depășit de Volkswagen T-Cross, Volkswagen T-Roc, Seat Aron, Skoda Kamiq, Opel Crossland X, Mazda CX-3, Kia Stonic și Honda CR-V facelift.

Viteza maximă trecută de Renault în fișa tehnică a lui Captur 1.3 TCe 130 CP și transmisie manuală este de 195 km/h. Iar aici lucrurile stau complet diferit, SUV-ul francezilor ajungând în top trei după Opel Crossland X (201 km/h) și Peugeot 2008 facelift (200 km/h).

Unele dintre cele mai importante modificări operate de francezi între prima și a doua generație au avut loc la interior. Captur s-a transformat într-un SUV modern și plin de tehnologii de ultimă oră.

Materialele sunt plăcute la atingere, sunt moi, chiar dacă pe partea de finisaje e loc de îmbunătățiri masive. Pe fețele ușilor vei găsi atât suprafețe moi, cât și materiale dure, mai puțin plăcute la atingere. Totuși, Renault introduce pe Captur o serie de accesorii de interior pentru planșa de bord și fețele ușilor fabricate dintr-un material plastic moale, umplut cu spumă și asemănător la atingere cu fibrele textile.

Captur este unul dintre cele mai generoase modele atunci când aduci în discuție spațiile interioare de depozitare. Francezii oferă în continuare acel torpedou sub forma unui sertar extrem de generos. Apare un spațiu dedicat pentru încărcarea telefonului mobil și poziționat la baza consolei centrale. Pe fețele ușilor încap sticle de apă de un litru și alte mărunțișuri, iar cotiera (o noutate pentru Captur) este una adâncă, dar nu foarte voluminoasă. Totuși, acolo vei putea transporta o sticlă de apă de jumătate de litru. În total, Renault Captur oferă spații de depozitare cu un volum de 27 de litri.

În partea din spate, pasagerii vor găsi două porturi USB și o gură de ventilație. În cazul versiunii Initiale Paris echipată cu transmisia automată cu e-Shifter, apare un spațiu suplimentar de depozitare sub consola plutitoare.

Francezii spun că au îmbunătățit și spațiul pentru pasagerii din spate, însă modificările sunt minore. Bancheta spate culisează pe o lungime de 16 centimetri, astfel încât volumul portbagajului variază de la 422 de litri la 536 de litri, valori care sugerează mai degrabă segmentul compact. Atunci când bancheta spate este pliată complet, volumul util ajunge la valoarea de 1.275 de litri. 

Scaunele pregătite de francezi sunt confortabile, șezutul este unul mai generos, însă suportul lateral oferit de acestea este unul modest.
automarket.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus