Stiri de ultima ora

Cod Rutier 2019. Ce vei păți dacă ești prins butonând telefonul la volan

Cod Rutier 2019. Ce vei păți dacă ești prins butonând telefonul la volan
Auto
Un nou proiect de lege țintește să sporească atenția șoferilor, prin sancțiuni dure aplicate celor care folosesc telefonul mobil sau tableta în timp ce conduc.

Găsite într-o hală din Bulgaria: 11 BMW Seria 5 E34 cu zero kilometri

Nerespectarea legii va atrage suspendarea permisului pe o perioadă de 90 de zile, 6 puncte de penalizare și 9 până la 20 puncte-amendă (clasa a IV-a). Valoarea unui punct-amendă este de 145 RON. Așadar, vorbim despre amenzi de 1.300 lei până la 2.900 lei.

În momentul de față, legea nu interzice concret utilizarea tabletelor în timpul condusului. OUG 195/2002 , Art. 36, alineatul 3 prevede următoarele: „Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul mersului, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”. De asemenea, Art. 100 (1), alineatul 10 prevede o amendă prevăzută în clasa a II-a (4 sau 5 puncte-amendă) pentru „efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere”.

Șoferii nu sunt singurii vizați de proiectul de lege, ci și bicicliștii: „sancţiunea cu amendă va fi aplicată şi conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere”, se arată în comunicatul MAI.

Proiectul va fi supus dezbaterii publice timp de 20 de zile, după care va fi adoptat de Guvern. Ulterior, va fi trimis Parlamentului pentru votul final. Legea va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
auto-bild

Articole similare :
comments powered by Disqus