Stiri de ultima ora

Visul premierului Ungariei s-a împlinit. Gazele românești, pe agenda întâlnirii Trump-Orban

Visul premierului Ungariei s-a împlinit. Gazele românești, pe agenda întâlnirii Trump-Orban
Actualitate
Chiar dacă în timpul administrației Obama premierul Ungariei era marginalizat la Casa Albă din cauza derapajelor antidemocratice ale guvernului de la Budapesta, iată că, după o perioadă de aşteptări, speranţe şi lobby intens, Viktor Orbán este în sfârşit invitat la Casa Albă unde va avea o întâlnire cu președintele Donald Trump.

Visul prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, de a se întâlni cu preşedintele american, Donald Trump, se împlineşte. După doi ani de aşteptări, speranţe şi lobby intens, Viktor Orbán este în sfârşit invitat la Casa Albă pe 13 mai 2019.

Schimbarea radicală a politicii Washington-ului faţă de regimul lui Viktor Orbán

În timpul administraţiei Obama, premierul Ungariei era marginalizat la Casa Albă din cauza derapajelor antidemocratice ale guvernului de la Budapesta referitoare la statul de drept, limitarea libertăţii presei, politica antisemită, închiderea Universităţii Centrale Europene, corupţie etc. Presa din Ungaria o acuza pe Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene şi euroasiatice din timpul administraţiei Obama, că ar fi fost principalul vinovat pentru atitudinea Washington-ului, numind-o „groparul“ relaţiilor americano-maghiare.

Însă preşedintele Donald Trump are o altă percepţie asupra politicii iliberale a lui Viktor Orbán. Discursul antiimigraţie al celor doi este asemănător, iar atitudinea de rezistenţă a premierului maghiar faţă de Bruxelles este apreciată în anumite cercuri la Washington. (Mai multe detalii AICI )

Ziarul Financiar:

. Însă nici pericole ca in­tensificarea războiului comercial din­tre marile economii ale lumii - SUA, China şi UE - nu s-au materializat. Riscurile persistă, iar acest lucru se observă cel mai bine pe pieţele emergente. Noi avertismente ale preşedintelui american Donald Trump cu creşterea tarifelor pentru importurile chineze i-au panicat pe traderii de pe pieţele emergente, rezultatul fiind un val de căderi pe bursele asiatice la începutul acestei săptămâni. De asemenea, o altă vulnerabilitate pentru pieţele emergente, datoriile, creşte. Cele mai recente date arată că datoriile suverane ale naţiunilor în curs de dezvoltare au urcat de la 34% din PIB în 2008 la aproape 50% din PIB la sfârşitul anului trecut. Nivelul este unul record şi trezeşte temeri că povara dobânzilor va începe să provoace dureri.

e. E pe locul 40 în lume. Studiul e realizat de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Suedia și ne plasează peste țări precum Cehia, Bulgaria sau Ungaria.

E pentru prima dată când România întră în Top 40 cheltuieli militare - ocupă chiar ultima poziţie. Anul trecut, ţara noastră a cheltuit 4,6 miliarde de dolari pentru dotarea Armatei. Ceva mai mult au plătit Grecia, Belgia şi Elveţia. Şi Ucraina a alocat mai mulţi bani pentru militari - e drept, forţată de presiunea exercitată de Rusia în zona Mării Negre. Clasamentul e condus, ca în fiecare an, de Statele Unite ale Americii, care au cheltuit aproape 650 de miliarde de dolari. Urmează China, Arabia Saudită, India şi Franţa, în timp ce Rusia a ieşit din top 5, pentru prima dată în ultimii ani.

”E clar că Marea Neagră este zona fierbinte a Europei deoarece aici, împreună cu Marea Baltică, sunt forțele NATO și forțele ruse care se șicanează reciproc de ceva vreme. Automat, este o reacție normală a țărilor din estul Europei să-și dezvolte capabilitățile militare”, a declarat Florina Jipa, analist militar.

Faţă de 2017, cheltuielile militare ale României au crescut cu 18%. Am alocat mai mulţi bani decât ţări precum Bulgaria, Ungaria sau Cehia. Singurii militari din Europa Centrală şi de Est care au primit mai mulţi bani decât românii sunt cei polonezi.(Mai multe detalii AICI )
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus