Stiri de ultima ora

Uniunea Europeană, pusă la zid: Statele membre acuzate de crime împotriva umanităţii

Uniunea Europeană, pusă la zid: Statele membre acuzate de  crime împotriva umanităţii
Actualitate
Doi avocaţi internaţionali au cerut luni Curţii Penale Internaţionale (CPI) să deschidă o procedură penală împotriva Uniunii Europene şi statelor ei membre pentru crime împotriva umanităţii , după moartea a mii de migranţi care s-au înecat în urma naufragiilor pe Mediterana în timp ce încercau să ajungă în Europa, relatează AFP, potrivit agepres.ro .

Aceşti avocaţi, franco-spaniolul Juan Branco şi israelianul Omer Shatz, ambii instalaţi la Paris, au anunţat că i-au transmis procuroarei CPI, Fatou Bensouda, o plângere de 245 de pagini.

Acest dosar, consideră ei, furnizează suficiente dovezi de implicare a unor înalţi responsabili şi agenţi ai UE şi statelor membre în crime împotriva umanităţii comise prin aplicarea politicilor migratorii ale UE în Mediterana şi Libia începând din anul 2014.

De atunci peste 12.000 de migranţi plecaţi de pe coastele Libiei către Europa şi-au pierdut viaţa în urma naufragiilor pe ruta Mediteranei centrale. În loc să salveze imediat civilii aflaţi în pericol pe mare, UE a facilitat moartea a mii de persoane prin înecare , afirmă cei doi avocaţi, care consideră că astfel UE a recurs la o politică migratorie fondată pe descurajare şi care a vizat sacrificarea vieţilor migranţilor . Iar după ce ONG-urile şi-au multiplicat operaţiunile de salvare pe mare, UE a apelat la gărzile de coastă libiene pentru a intercepta şi trimite migranţii în centre de detenţie inumane în Libia, mai susţin ei.

Dar încă nu este clar cum va trata biroul procuroarei Fatou Bensouda acestă plângere care vizează liderii şi reprezentanţi ai Uniunii Europene, precum şi statele membre, fiind menţionate în mod specific Franţa, Germania şi Italia, trei ţări membre ale CPI.

Peste patru milioane de migranţi solicitanţi de azil veniţi în special din Orientul Mijlociu, Africa şi Asia au sosit în Europa începând din anul 2014.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus