Stiri de ultima ora

Un primar a oferit case gratis oamenilor din alte sate pentru a repopula o comună din Botoșani

Un primar a oferit case gratis oamenilor din alte sate pentru a repopula o comună din Botoșani
Actualitate
Peste două milioane de români au plecat din ţară, în ultimii ani. Cei mai mulţi au plecat din sate. Primarul unei comune din Botoşani a reuşit să repopuleze o parte dintre casele abandonate. Le-a oferit familiilor tinere din alte părţi ale ţării. Oamenii au venit, atraşi de posibilitatea de a avea o casă. Dar au plecat repede, pentru că nu au găsit locuri de muncă. Cum este viaţa în comuna repopulată cu tineri vedeți în campania la Raport de ţară.

Urlă vântul în porţi priponite cu doliu... Colo şi colo, dorm case abandonate prin curţi năpădite de buruieni. Zarzării au înflorit şi anul ăsta la streşinile lor, ca altădată. Dar prispele-s goale... Uliţele-s goale, oamenii rari şi împovăraţi de etate. Au venit şi berzele, de pe unde-au fost. Dar... fără copii în ciocuri, cum zice povestea. În ultimul deceniu, Conceşti, partea asta de ţară din Botoşani, unde se agaţă harta în cui, spre Ucraina, a pierdut peste 300 de tineri.

Să nu tragă obloanele peste şcoală şi să nu rămână doar cu bătrânii în comună, autorităţile Conceştiului au căutat, acum trei ani, soluţii de revigorare. Au scos un sfert de milion de lei din buget, au cumpărat câteva case părăsite de la proprietarii plecaţi prin cine ştie ce zări, le-au renovat şi-au anunţat că le dau gratis familiilor tinere şi numeroase dispuse să reînceapă o viaţă nouă.

„Ne-am interesat câte case ar fi disponibile în comuna Conceşti, la asfalt, la drumul principal, câte case ar fi de vânzare. Un număr de 6 - 7 case care ar fi de vânzare. Şi am alocat suma de 250 de mii de lei.  Aceasta este una dintre casele care le-am propus-o celor care vor să se mute în comuna noastră. Este o casă cu şase camere. Patru la parter, două la etaj”, spune Costel Nazare, primarul comunei Conceşti, Botoşani.
digi24.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus