Stiri de ultima ora

ULTIMĂ ORĂ Mandatul Laurei Codruța Kovesi la Parchetul General, prelungit

ULTIMĂ ORĂ Mandatul Laurei Codruța Kovesi la Parchetul General, prelungit
Actualitate
Mandatul Laurei Codruța Kovesi la Parchetul General a fost prelungit cu încă șase luni. Decizia a fost luată în urmă cu puțin timp de plenul CSM.

Laura Codruta Kovesi este  procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Sibiu și a  fost delegată de fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, la Parchetul General, la Serviciul îndrumare şi control după demiterea de la DNA.

Decizia vine în ciuda faptului că fosta şefă a DNA are grad profesionat de parchet de tribunal, iar art. 57 alin. (8) din Legea 303/2004 prevede ca "Judecatorii si procurorii pot fi delegati numai la instante sau parchete la care au dreptul sa functioneze potrivit gradului profesional dobandit". Mai mult, art. 59 din Legea 303/2004 prevede ca "Detasarea si delegarea nu se pot face la instante sauparchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul sa functioneze potrivit legii".

Începând cu 11 iulie 2018, Laura Codruța Kovesi a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr în funcția de procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ea are atribuții privind implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naționale Anticorupție pentru perioada 2016 - 2020, respectiv actualizarea strategiilor de combatere a corupției, precum și elaborarea de strategii sectoriale la nivelul unităților de parchet, în conformitate cu obiectivele strategice și domeniile prioritare ale instituției, astfel cum sunt acestea exprimate în Stategia Ministerului Public pentru perioada 2016 – 2020.

Înainte cu doar câteva ore, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii decisese să îl repartizeze pe fostul procuror-șef al DNA la DIICOT Sibiu, unde ar fi activat în calitate de procuror. Măsura a fost luată după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată de la conducerea DNA.

Între timp, Laura Codruța Kovesi a fost denunțată la Secția de anchetă a magistraților de către omul de afaceri Sebastian Ghiță. Acesta susține că fosta șefă DNA i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea în țară a lui Nicolae Popa. Potrivit omului de afaceri, factura prin care a fost plătit avionul a ieşit la iveală de curând, documentele fiind descoperite printr-un control al Antifraudei.

Procurorul din cadrul Secției de anchetă a magistraților desemnat să se ocupe de denunțul depus de omul de afaceri Sebastian Ghiță contra Laurei Codruța Kovesi este Adina Florea, respinsă de președintele Klaus Iohannis pentru conducerea DNA.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus