Stiri de ultima ora

ULTIMĂ ORĂ Polițiștii și procurorii PÎCCJ au DESCINS la locuințele unor suspecți de trafic de substanțe toxice

ULTIMĂ ORĂ Polițiștii și procurorii PÎCCJ au DESCINS la locuințele unor suspecți de trafic de substanțe toxice
Actualitate
Polițiștii și procurorii PÎCCJ evetuează mai multe percheziții în Râmnicu Vâlcea, la locuințele unor persoane bănuite că au făcut trafic de substanțe toxice periculoase, precum formol, Cloroform, Acid azotic, Acid sulfuric și alți compuși chimici incluși în categoria precursorilor de explozivi, conform Mediafax.

„La data de 7 iunie 2019 polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică efectuează 5 percheziții domiciliare în municipiul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, la locuințele mai multor persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de „nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restricționați” și “trafic de produse sau substanțe toxice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Public.

Potrivit procurorilor, cercetările au scos la iveală faptul că, în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, mai multe persoane din Râmnicu Vâlcea au vândut ilegal către publicul larg, pe întreg teritoriul României, dar și în alte țări din Europa, substanțe chimice periculoase cu proprietăți toxice, respectiv: Formaldehidă (formol), CAS nr. 50-00-0, Cloroform, CAS nr. 67-66-4, Amoniac, CAS nr. 7664-41-7, Acid clorhidric, CAS nr. 7647-01-0, Acid Fosforic, CAS nr. 7663-38-2, Acid formic, CAS nr. 7697-37-2, Metabisulfit de sodiu, CAS nr. 7681-57-4, Borax, CAS nr. 1330-43-4, Acid Citric, CAS nr. 77-92-9, Colofoniu CAS nr. 8050-09-7, Clorură de amoniu, etc., dar și alte substanțe chimice incluse în categoria precursorilor de explozivi, respectiv, Acid azotic (nitric), CAS nr. 7697-37-2 și Acid sulfuric, CAS nr. 7697-37-2.

Aceeași sursă precizează că substanțele creează un pericol grav pentru sănătatea și viața oamenilor, a animalelor, a factorilor de mediu, precum și pentru ordinea și siguranța publică.

„Substanțele chimice Acid Azotic și Acid Sulfuric fac parte din categoria precursorilor de explozivi, ambele fiind enumerate în Anexele I și II din Regulamentul (UE) nr. 98/2013 al Parlamentului European și Consiliului, privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi, respectiv, acidul azotic, în concentrație mai mare de 3%, intră în categoria precursorilor de explozivi restricționați, conform Anexei I, fiind o substanță interzisă ce nu poate fi pusă la dispoziția persoanelor din rândul publicului larg, iar acidul sulfuric este un precursor de exploziv ce intră în categoria substanțelor chimice pentru care se raportează tranzacții suspecte, conform Anexei II din Regulamentul (UE) nr. 98/20013”, mai arată procurorii.

Substanța chimică Acid azotic (nitric) este una din cele mai importante substanțe incluse în categoria precursorilor de explozivi, fiind principalul compus al nitroglicerinei, substanță clasificată ca exploziv de mare putere, cu putere mare de detonare utilizată la fabricarea dinamitei.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus