Stiri de ultima ora

UE susţine perspectivele de integrare ale Balcanilor de Vest, contracarând influenţele Chinei şi Rusiei

UE susţine perspectivele de integrare ale Balcanilor de Vest, contracarând influenţele Chinei şi Rusiei
Actualitate
UE susţine perspectivele de integrare ale Balcanilor de Vest, contracarând influenţele Chinei şi Rusiei

Uniunea Europeană a anunţat miercuri seară susţinerea clară pentru perspectivele integrării europene a statelor din Balcanii de Vest, pledând însă pentru alinierea la obiectivele strategice europene, în ceea ce pare a fi o contracarare a influenţelor Chinei şi Rusiei.

Mai multe subiecte: Trebuie să repornim businessul Jurnal de carantină

În cursul reuniunii, UE a confirmat un ajutor financiar destinat Balcanilor de Vest în valoare de 3,3 miliarde de euro, în contextul pandemiei.

"UE şi partenerii din Balcanii de Vest împărtăşesc obiectivul unei Europe în pace, puternică, stabilă şi unită, care are la bază relaţiile noastre istorice, culturale şi geografice, precum şi interesele mutuale politice, de securitate şi economice. UE este determinată să intensifice angajamentele la toate nivelurile pentru a susţine transformarea politică, economică şi socială a regiunii şi salută angajamentul partenerilor din Balcanii de Vest de a susţine valorile şi principiile europene şi de a aplica reformele necesare în mod complet şi semnificativ", subliniază Consiliul European.

"Vom intensifica acţiunile de cooperare pentru abordarea dezinformărilor şi altor activităţi hibride care provin în special de la entităţi statale terţe care încearcă să submineze perspectivele europene ale regiunii", subliniază UE.

"UE salută contribuţiile partenerilor din Balcanii de Vest la misiunile şi operaţiunile UE. UE aşteaptă aprofundarea cooperării în privinţa Politicii Comune pentru Afaceri Externe şi de Securitate şi reiterează apelurile adresate tuturor partenerilor de a face progrese spre alinierea totală la politica externă a UE, mai ales în probleme cu mize majore pentru interesele comune, şi să acţioneze în consecinţă", insistă Consiliul European.

Cu ocazia reuniunii, un diplomat UE de rang înalt a afirmat sub protecţia anomimatului pentru agenţia Reuters că Bruxellesul vrea să contracareze influenţele Chinei şi Rusiei în Balcanii de Vest, astfel că sunt impuse o serie de condiţii privind cooperarea. "Le transmitem că nu pot coopera cu Rusia şi China când le convine acest lucru", a precizat diplomatul UE.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus