Stiri de ultima ora

Trump: Dacă America este atacată, Japonia poate să se uite la televizoarele lor Sony

Trump: Dacă America este atacată, Japonia poate să se uite la televizoarele lor Sony
Actualitate
Președintele Donald Trump s-a plâns din nou de ceea ce el consideră că este o alianță militară inegală, spunând că, dacă SUA ar fi atacate, ”Japonia nu trebuie să ne ajute deloc” și ”se poate uita la televizoarele Sony”.

Potrivit CNN, criticile lui Traump la adresa Japoniei au fost lansate într-un interviu acordat Fox Business, după ce a fost întrebat despre posibilitatea încheiereii unor acorduri bilaterale cu ocaiza summit-ului G20, unde se va întâlni cu mai mulți ideri ai lumii, printre care și premierul japonez Shinzo Abe. ”Dați-mi voie să încep cu o declarație generală - aproape toate țările din lumea asta au un avantaj imens” de pe urma Statelor Unite, a spus Trump la Fox Business, într-o intervenție telefonică. Apoi, președintele SUA a criticat NATO în linii mari, înainte să indice Japonia drept exemplu pentru condițiile prevăzute în acordul său militar cu americanii.

”Dacă Japonia este atacată, vom lupta în al Treilea Război Mondial .. cu viețile noastre și tot ce avem. Dacă noi suntem atacați, Japonia nu trebuie să ne ajute deloc”, a spus Trump. Japonia, a mai susținut el, ”poate să se uite la televizoarele Sony, la atac, ok!”

Recent, Bloomberg a anunțat că Donald Trump se gândește la posibilitatea retragerii dintr-un acord de apărare mai vechi, încheiat între Japonia și SUA, deoarece acel document ar favoriza doar una din cele două părți. Și se pare că Trump s-a referit acum, din nou, la același acord, în interviul de la Fox. SUA și Japonia sunt aliați de mai bine de 70 de ani, după ce cele două state au semnat un tratat la San Francisco în 1951, punând capăt în mod oficial celui de-al Doilea Război Mondial. Acordul a fost revizuit în 1960, devenind ”Tratatul de Cooperare Mutuală și Securitate între Japonia și SUA”, prin care se americanilor li se permite să mențină bazele militare în Japonia pentru a apăra această țară în cazul în care va fi atacată. Însă Trump a cerut de mai multe ori aliaților din Asia să plătească pentru apărarea lor, lăsând să se înțeleagă faptul că prezența americană în regiune va lua sfârșit. În același timp, el a încurajat Japonia să cumpere mai multe arme americane, pentru a se proteja față de eventuale amenințări din partea Coreei de Nord.  
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus