Stiri de ultima ora

Toader explică despăgubirile pentru deţinuţi: Îi luăm în considerare pe cei care au cauze la CEDO

Toader explică despăgubirile pentru deţinuţi: Îi luăm în considerare pe cei care au cauze la CEDO
Actualitate
Tudorel Toader a anunţat că proiectul privind recompensele financiare pentru deţinuţii care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare îi vizează, de fapt, doar pe cei care au depus plângere la CEDO şi au cauze pe rol. Toader a mai spus că se poate opta pentru despăgubire eşalonată.

Toader explică despăgubirile pentru deţinuţi: Îi luăm în considerare pe cei care au cauze la CEDO

„N-aş vrea să apară ce a apărut deja într-o anumita perioada că ne gândim să dam bani celor care au fost deţinuţi, care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare. Ese o obligaţie care rezultă din hotărârea pilot, pronunţată de către CEDO. (...) În decizia pilot, Curtea ne cere să găsim remedii pentru cei care care s-au adresat Curţii. Îi vom lua în considerare doar pe cei care au cauze pe rol la CEDO, dintre cei care care s-au plâns în termenul legal de 6 luni. Nu ne gândim un interval, să ne ducem până în 2012, aprilie, să vedem cine şi cum a fost deţinut, să-i conferim suma de bani. Suma se referă după cum s-a statuat CEDO, cum au procedat Italia şi Ungaria, se referă doar la cei care au acţiuni pe rolul CEDO”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la bilanţul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Ministrul a mai precizat că proiectul de lege respectiv este aproape finalizat. „Probabil în decurs de o săptămână, voi merge la grefa CEDO pentru a vedea categoriile celor îndreptăţiţi în astfel de despăgubiri şi suma aceea rezonabilă pe care statul român se poate angaja s-o plătească, chiar dacă se va apela, ca şi în alte imprejurări, la o despăgubire sau la o plată eşalonată”, a mai explicat Tudorel Toader.

Iniţial, un proiect al Ministerului viza ca deţinuţii care nu au beneficiat de recursul compensatoriu şi care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare să primească 5 lei pentru fiecare zi-câştig neacordată. Compensaţiile s-ar fi acordat celor care au stat după gratii după iulie 2012.
www.mediafax.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus