Stiri de ultima ora

Teodor Melescanu recunoaște - Liviu Dragnea fusese informat că România poate pierde locul din ONU

Teodor Melescanu recunoaște - Liviu Dragnea fusese informat că România poate pierde locul din ONU
Actualitate
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a afirmat, luni, că l-a anunțat pe Liviu Dragnea că România riscă să piardă locul de membru în Consiliul de Securitate al ONU dacă fostul lider PSD își menține declarația privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, conform Mediafax.

„Eu personal, da, i-am spus”, a declarat Teodor Meleșcanu, întrebat dacă Liviu Dragnea a fost informat că România va pierde locul de membru nepermanent în Consiliu de Securitate dacă își menține declarația cu privire la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministrul de Externe a afirmat că România avea angajamente de susținere de la 125 de state, însă a primit doar 78 de voturi.

„România a candidat pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de securitate la alegerile din 7 iunie. Pentru a putea fi ales ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate este nevoie de un număr de 129 de voturi, o majoritate calificată. România a avut înțelegeri scrise cu 125 de state care au promis că vor vota cu România. Ne mai lipseau patru voturi. Din păcate, rezultatele primului tur au fost pentru România 78 de voturi numai, din cele 125 de angajamente pe care le aveam și Estonia a avut 111. În turul doi a câștigat Estonia cu un rezultat mult mai bun, 132 la 58 România. Una din problemele pe care le-am avut și cu care ne-am confruntat a fost aceea a relațiilor cu țările arabe și cu țările musulmane Pe 6 iunie, înainte de votul în Consiliul de Securitate, au avut loc consultări la nivelul țărilor islamice și la nivelul statelor arabe, în care s-a cerut să existe o unanimitate și să voteze în favoarea Estoniei, nu în favoarea României. Cu toate acestea a existat un număr de state arabe care au votat cu noi. Am avut și voturi din Africa, din America Latină, Asia și Pacific. Dar în final acesta a fost rezultatul votului. Sperăm că data viitoare să avem o șansă mai mare”, a conchis Meleșcanu.

Pe 7 iunie, președintele Klaus Iohannis a afirmat că România a pierdut locul în Consiliul de Securitate din cauza declarațiilor despre mutarea ambasadei din Israel.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus