Stiri de ultima ora

SZOBI CSEH A MURIT

SZOBI CSEH A MURIT
Actualitate
SZOBI CSEH A MURIT. Cascadorul Szobi Cseh, pe numele său real Szabolcs Cseh, a murit vineri, la vârsta de 72 de ani. El suferea de mai mulţi ani de cancer osos.

Szobi Cseh s-a născut într-o familie de secui. După absolvirea studiilor secundare la liceul Andrei Şaguna şi la liceul Unirea din Braşov, a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care le-a finalizat în anul 1966, scrie Wikipedia.

Încă din timpul facultăţii, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti în trupa Ganea. Aflat în anul trei de facultate, a colaborat în calitate de cascador în filmul “Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele “Împuşcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), “Tom Sawyer şi Huckleberry Finn” (producţie franceză) şi “Serbări galante” (în regia lui René Clair).

În anii 1967-1980, fiind primul metodist (maistru de lupte) angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic "Bucureşti" şi apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producţie Cinematografică, a colaborat la toate filmele româneşti ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascade dificile şi spectaculoase, unele fiind unicate pe plan mondial.

Tot din 1967, Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesionişti din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare şi instruire, până în 1987. Astfel, Szobi Cseh a contribuit substanţial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci şi la „perioada de aur” a filmului românesc de acţiune în context mondial.

În 1975 a devenit coordonator al şcolii de cascadori din Germania, unde a colaborat cu Peter Fogel, regizor de acţiune şi cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin şi Tele München (până în anul 1986).

De la debutul său, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producţii străine şi coproducţii (Germania, Franţa, SUA etc), realizând concepţia şi regia secvenţelor de acţiune-lupte, conceperea şi/sau execuţia cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.

Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor al secvenţelor de acţiune sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie–divertisment în ţară şi străinătate.

La 8 ianuarie 1990, Szobi Cseh a înfiinţat prima Asociaţie a Cascadorilor Profesionişti din România, pe care a condus-o mai mulţi ani.

După revoluţie a avut apariţii rare în filme, acuzând corupţia şi onorariile prea modeste plătite cascadorilor.

În anii 1999 – 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv “Amen” (în regia lui Costa Gavras).

SZOBI CSEH A MURIT. Premiere ale lui Szobi Cseh în domeniul cascadoriei. Szobi Cseh a elaborat studii ştiinţifice şi cursuri universitare teoretice şi practice, despre mişcarea scenică a actorului şi componentele sale psiho-motrice, lupte scenice, realizarea secvenţelor de acţiune etc.

Din 1980, iniţial în calitate de lector universitar şi, ulterior, de conferenţiar universitar, predă neîntrerupt astfel de cursuri interdisciplinare la UNATC "I. L. Caragiale" din Bucureşti, secţiile actorie, imagine de film si TV, regie de film, regie de teatru. A contribuit la formarea a zeci de generaţii de actori, regizori de teatru, de film şi operatori de film şi de televiziune. A avut colaborări didactice şi la Universitatea de Muzică "Ciprian Porumbescu", secţia regie de operă. Din anul 2005, lărgindu-şi sfera preocupărilor, Szobi Cseh derulează programul social GLADIATOR pentru copii săraci, destinat prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile. Din 2008, derulează programul-metodă pentru copii cu handicap psihic şi fizic sever. Ambele programe sunt bazate pe metodologii originale create de el, cu rezultate impresionante.

Szobi Cseh este autorul a numeroase invenţii care au dus la dezvoltarea tehnicii şi metodologiilor din domeniul cascadoriei, nu doar în România, ci la nivel internaţional: trambulina elastică, utilizată prima oară în redarea efectului de zbor al personajului în urma unei explozii (1967); trăgătoarea, folosită pentru prima oară în lume, în căderile cu calul, făcându-le mai spectaculoase şi mai sigure atât pentru cascador, cât şi pentru cal (1970); ţarcul pentru aglomerarea cailor în filmarea secvenţelor de luptă călare, covorul mişcător pentru căderile simultane ale cailor (1970); bătuta, dispozitiv de aruncare a oamenilor, cailor etc. din poziţii statice (1972); utilizarea cablurilor, pentru prima oară în România, în redarea cât mai spectaculoasă a efectelor de împuşcături, explozii, lovituri (1974).

Printre cascadoriile executate de Szobi Cseh se numără unele deosebit de spectaculoase, mai ales pentru epoca în care au fost realizate, şi nerepetate de altcineva până în prezent.  În anul 1966, în filmul “Dacii”, a promovat pentru prima dată în România căzăturile de la înălţime şi căzăturile cu calul. În anul 1971, în filmul “Mihai Viteazul”, depăşeşte recordul mondial executând o cădere de la 13 m fără protecţie la aterizare. În 1976, execută o cădere de la 37 metri cu spatele în jos, la furnalul de la Copşa Mică. În 1984, realizează o săritură de 80 metri cu maşina în Marea Nordului. În anul 1985, face o săritură cu un microbuz deasupra unui lac, scufundat la 20 m, la Magdeburg. În timpul zborului, a declanşat explozia microbuzului încărcat cu trotil. Printre cascadoriile cele mai cunoscute se numără o serie de cascade-unicat aparţinând personajului Buză de Iepure din filmele cu Mărgelatu (1980-1986). Câteva din acestea sunt considerate premiere sau recorduri mondiale: săritură cu calul prin geam, cădere cu calul din cabrare, prin rostogolirea pe spate a calului şi călăreţului, pe versant muntos pe o înălţime de 70 m. În anul 1985, revista vest-germană “Bunte Illustrierte” l-a desemnat cel mai bun cascador din Europa.

SZOBI CSEH A MURIT. Szobi Cseh, colaborator al Securităţii. Conform deciziei CNSAS, Szobi Cseh a colaborat cu Securitatea ca poliţie politică dovada fiind în dosarul de securitate al cineastului Sergiu Nicolaescu care l-a catalogat pe Cseh drept "tâmpit şi idiot". Szoby Cseh a declarat după anunţarea deciziei că nu a fost abordat de Securitate, ci s-a pus singur în slujba ei, ducându-se de bună voie la acest serviciu de oprimare pentru a "face ordine în studiouri şi a stopa corupţia existentă în cinematografie".
www.gandul.info

Articole similare :
comments powered by Disqus