Stiri - Editia din date de 24-05-2013

Arhiva stiri din data de:
24-05-2013 Stiri de ultima ora din

"Sunt primul ajutor!", ghidul care îi învaţă pe elevi să acorde primul ajutor şi ce trebuie să facă în caz de furtună

Actualitate
"Sunt primul ajutor!", ghidul care îi învaţă pe elevi să acorde primul ajutor şi ce trebuie să facă în caz de furtună (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Ghidul "Sunt primul ajutor!" are 140 de pagini şi opt capitole, primul şi al doilea cuprinzând noţiuni generale de igienă şi de anatomie. Un capitol aparte este destinat prevenţiei, iar un altul, apelului la numărul de urgenţă 112.

Cel mai amplu capitol este intitulat "Primul ajutor" şi cuprinde măsuri de autoprotecţie şi intervenţie la fracturi, arsuri, plăgi, insolaţie, înec şi degerături.

De asemenea, ghidul atrage atenţia asupra riscurilor consumului de droguri, alcool şi tutun.

Copiii sunt învăţaţi şi despre importanţa donării voluntare de sânge, despre prevenirea situaţiilor de urgenţă în şcoli şi în afara lor, dar mai ales cum să se comporte în caz de cutremur, incendiu, furtună, inundaţii sau caniculă. De asemenea, ei pot afla din carte cum să-şi pregătească rucsacul pentru situaţii de urgenţă.

În deschiderea ghidului, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi fondator SMURD, spune că instruirea copiilor se poate face în trepte. "Copilul mic poate fi învăţat să sune la 112 şi ce să spună. Un an mai târziu, copilul poate fi învăţat cum să recunoscă stopul cardiac şi cum să oprească o hemoragie, astfel încât atunci când termină şcoala să fie instruit complet pe toate aspectele de prim ajutor de bază", explică Arafat, în paginile ghidului.

La evenimentul de lansare a ghidului, managerul SABI, dr. Alis Grasu, a susţinut, şi ea, importanţa educării celor mici. "Instruirea populaţiei începând cu copiii de la vârste cât mai mici face parte de mult din preocupările noastre. Am avut la Ambulanţă sute de vizitatori copii şi putem spune că printre cei mai mici «cursanţi» a fost o fetiţă de trei ani. Nu ne aşteptăm ca ei, cei mici, să înveţe masajul cardiac. Pe ei îl învăţăm când anume să sune la 112 şi când să nu sune", a explicat dr. Alis Grasu.

La rândul său, colonelul Dănuţ Popescu, şefului Serviciului Apel Unic de Urgenţă 112 din Serviciul Telecomunicaţii Speciale (STS) a spus că, din păcate, 68 la sută dintre apelurile la acest număr nu reprezintă urgenţe medicale, iar 28 la sută dintre acestea din urmă sunt false. "De aceea, este bine să informăm copiii, încă de mici, că numărul 112 nu este o joacă. Cred că elevii trebuie să înveţe cât de rău pot face unui bolnav dacă ocupă linia în glumă. Acest lucru se învaţă în multe ţări de timpuriu", a spus Popescu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), prof. Marian Banu, a precizat, tot cu prilejul lansării ghidului, că varianta în format electronic a acestuia va putea fi citită şi pe site-ul ISMB, iar multe unităţi de învăţământ vor avea cartea în biblioteci.

Cartea "Sunt primul ajutor!" - scris de Mihaela Arion , redactor la Bucureşti FM - este, potrivit autoarei, "un ghid de educaţie medicală şi de prim ajutor pentru copiii isteţi de orice vârstă".

Proiectul ghidului, susţinut de Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Palestinieni din România şi Ambasadei Palestinei, a fost realizat cu sprijinul SABI şi al Consiliului Naţional Român de Resuscitare.

Prin intermediul Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Palestinieni, ghidul va fi difuzat şi copiilor acestora.

"Este bine ca educaţia privind acordarea primului ajutor să înceapă din copilările, sigur, cu noţiuni pe înţelesul fiecărei categorii de vârstă. De aceea am şi susţinut acest proiect, pe care îl considerăm de mare importanţă pentru toată lumea", a spus, la evenimentul de lansare, ambasadorul Palestinei în România, Ahmad Bader Aqel.Articole similare :
26
mai.
elevii vor invata sa acorde primul ajutor si ce sa faca in caz de furtuna
Actualitate
Elevii vor putea invata cum sa acorde corect primul ajutor si cand sa sune la 112, dar si ce riscuri are statul prea mult la soare si ce trebuie facut...

02
dec.
elevii din aproape 100 de clase din cluj si sibiu fac cursuri de educatie medicala si prim ajutor
Actualitate
Elevii din aproape o sută de clase din Cluj şi Sibiu, dar şi din 12 şcoli din Capitală fac cursuri de educaţie medicală şi prim ajutor, în cadrul proiectului pilot...

25
mai.
ministrul sanatatii vrea ca din toamna sa fie obligatoriu ora de educatie sanitara la toate clasele
Actualitate
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vrea ca din toamnă să fie obligatoriu o oră de educaţie sanitară, la toate clasele, o dată pe săptămână sau la două săptămâni, în care să...

18
nov.
ghid de educatie medicala si de prim ajutor adresat elevilor din clasele i viii lansat luni
Actualitate
Elevii din 12 şcoli bucureştene vor putea participa la cursuri de educaţie medicală şi de prim ajutor şi vor putea beneficia de Ghidul Sunt primul ajutor SPA junior lansat luni,...

04
ian.
serviciul de ambulanta bucuresti ilfov aproximativ 300 de solicitari luni dimineata ambulantele circula greu din cauza aglomeratiei
Actualitate
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a primit, luni dimineaţă, aproximativ 300 de apeluri, însă din cauza aglomeraţiei şi a carosabilului umed se circulă cu dificultate, persoanele care solicită consultaţii la domiciliu...

comments powered by Disqus
Foto:


Evaluari pentru impozitare Wagner Invest Evaluari pentru impozitare Wagner Invest
Evaluari pentru impozitare
www.wagnerinvest.ro
Ultimele stiri : Actualitate:
Artilcole stiri grupate pe subiecte