Stiri de ultima ora

Situaţie ciudată: România, criticată în Consiliul Europei pentru că a abrogat recursul compesatoriu

Situaţie ciudată: România, criticată în Consiliul Europei pentru că a abrogat recursul compesatoriu
Actualitate
Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) din cadrul Consiliului Europei, şi-a exprimat, după discuţia cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu dedicată supravegherii executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, îngrijorarea cu privire la abrogarea într-un interval scurt de timp a legii recursului compensatoriu şi a salutat angajamentul Guvernului de a pregăti de urgenţă şi de a prezenta Comitetului de Miniştri un nou plan de acţiune în acest sens, transmite news.ro.

Într-un comunicat,comitetul salută participarea ministrului român al Justiţiei la discuţii şi schimbul constructiv de opinii cu acesta.

Forul CoE reaminteşte problemele structurale de lungă durată ale supraaglomerării şi condiţiilor inumane şi degradante de detenţie în închisori şi în centrele de detenţie ale poliţiei din România şi, de asemenea, progresele importante deja realizate, în special în reducerea supraaglomerării.

Cu toate acestea, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că, la 4 decembrie 2019, Parlamentul a decis, într-un interval scurt timp, să înainteze o iniţiativă parlamentară care să conducă la abrogarea recursului compensatoriu, fără să asigure, în acelaşi timp, orice altă cale de reparaţie capabilă să îndeplinească cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în special articolele 13 şi 46.

Comitetul a luat act de explicaţiile oferite de ministrul Predoiu cu privire la efectele contraproductive ale sistemului anterior şi a salutat angajamentul său, din partea guvernului său, de a pregăti de urgenţă şi de a prezenta Comitetului Miniştrilor un nou plan de acţiune cuprinzător.

Reprezentanţii României sunt aşteptaţi să prezinte acest plan în martie 2020, toate cauzele având ca tema condiţiile de detenţie urmând să fie discutate atunci.

Şi Ministerul român al Justiţiei a anunţat că ministrul Cătălin Predoiu a participat la reuniunea din 5 decembrie de la Strasbourg a Comitetului Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) dedicată supravegherii executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, prezidată de Panayiotis Beglitis, reprezentantul permanent al Greciei pe lângă Consiliul Europei.

„A fost o dezbatere dificilă cu rezultate pozitive pentru România. Dar trebuie să gândim, redactăm şi aplicăm un plan urgent de măsuri integrate pentru a rezolva durabil problema condiţiilor din penitenciare şi siguranţa cetăţenilor şi de a stopa condamnările României la CEDO. Mă bucur să am sprijinul Primului Ministru în această direcţie”, a declarat Ministrul Justiţiei.

Abrogarea recursului compensatoriu a fost votată miercuri de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională în acest caz. S-au înregistrat 272 de voturi „pentru”. Au existat şi cinci abţineri, printre cei care s-au abţinut numărându-se şi fostul ministru al Justiţiei , social-democratul Florin Iordache.
stiripesurse.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus