Stiri de ultima ora

Scenariu de coșmar: România poate ajunge la 370 de morți pe zi din cauza epidemiei de coronavirus »

Scenariu de coșmar: România poate ajunge la 370 de morți pe zi din cauza epidemiei de coronavirus »
Actualitate
Cel mai sumbru scenariu de evoluție a epidemiei de COVID-19 din România arată că numărul morților ar putea ajunge la 370 pe zi pe 1 octombrie. Estimarea  a fost făcut de Institutul de Măsurători de Sănătate și Evaluare al Universității din Washington. Previziuni sumbre sunt făcute, de altfel, pentru întreaga  emisferă nordică a planetei.

Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) este o instituție specializată în studii statistice în domeniul sănătății la nivel global. Unul dintre cele mai recente proiecte vizează elaborarea de previziuni privind evoluția pandemiei de COVID-19, în funcție de trei scenarii posibile, pentru a ajuta spitalele să planifice achizițiile necesare. În cazul României, cel mai pesimist scenariu indică un  număr de 370 de morți pe zi la 1 octombrie, iar cel mai optimist, 106. De asemenea, este prevăzut ca în jur de 15 august spitalele românești să aibă toate paturile de la terapie intensivă ocupate și să nu mai facă față valului de îmbolnăviri.

Trei scenarii posibile. România poate ajunge la 370 de morți pe zi

IHME lucrează cu trei scenarii diferite: ”Proiecția curentă”, ”Relaxarea” și ”Portul universal al măștii”, fiecare cu parametri  diferiți. ”Proiecția curentă” presupune că portul măștii de protecție se va menține la cotele actuale, va continua procesul de renunțare la interdicții, care însă vor fi impuse din nou pentru șase săptămâni după ce se ajunge la un număr de 8 morți pe zi la milionul de locuitori. Restricțiile luate în calcul sunt: închiderea instituțiilor din sistemul de educație, închiderea afacerilor neesențiale, carantinarea populației, interzicerea adunărilor publice, intoducerea obligativității portului măștii de protecție.

Scenariul relaxării presupune utilizarea măștii de protecție la același nivel ca și  până acum, continuarea măsurilor de relaxare indiferent de modul de evoluție a numărului de îmbolnăviri. ”Portul universal al măștii” pleacă de la premisa că utilizarea măștii  va ajunge la 95% din populație în următoarele 7 zile și că restricțiile vor fi impuse din nou pentru șase săptămâni dacă  se va ajunge la 8 decese pe zi la milionul de locuitori.  Procentajul de 95% a fost stabilit ca reper după Chile, țara în care populația  folosește în cea mai mare măsură  masca de protecție la ieșirea din case. ”Relaxarea” este cel mai pesimist scenariu, iar ”portul universal al măștii” cel mai optimist.

România nu va mai avea locuri suficiente la ATI

În cazul țării noastre, scenariul pesimist al relaxării și cel al proiecției curente oferă date relativ apropiate. Astfel în scenariul relaxării România va înregistra 10.549 de morți la începutul lui octombrie, iar pe proiecția curentă vor 9.931. În varianta ”portului universal al măștii”, vor fi doar 5.629. În ce privește numărul zilnic al deceselor, scenariul pesimist indică 370 de morți pe zi la 1 octombrie,  proiecția curentă prevede 245, iar varianta optimistă 106.  În primele două ipoteze, creșterea zilnică va fi una relativ moderată până în  jur de 20 august, după care se va înregistra o creștere subită a numărului de decese. Numărul total al persoanelor infectate va depăși 72.000.
stirileprotv.ro

Articole similare :
comments powered by Disqus